Τα πιο εμβληματικά σύγχρονα κτίρια του κόσμου

Διάσημοι αρχιτέκτονες έχουν σχεδιάσει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια του κόσμου, τα περισσότερα από τα οποία είναι μουσεία και πολιτιστικά κέντρα, ανάμεσά τους όμως περιλαμβάνονται επίσης ένα ξενοδοχείο, ένα στάδιο, μια αγορά τροφίμων αλλά ακόμη και ένα οινοποιείο.

Κοινό χαρακτηριστικό τους: όλα τιμούν την αρχιτεκτονική, την τέχνη και τις σύγχρονες τεχνολογίες.

 

Zeitz MOCAA, Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική.

Ένα παλιό τσιμεντένιο σιλό σιτηρών στην καρδιά του πολύβουου λιμανιού του Κέιπ Τάουν στεγάζει σήμερα το Μουσείο Σύγχρονης Αφρικανικής Τέχνης, έναν από τους πιο φιλόδοξους πολιτιστικούς θεσμούς σε ολόκληρη την Αφρική.

Ένα μέρος του έχει μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο με εστιατόριο και πισίνα στην ταράτσα με την υπέροχη θέα.

Bilbao Guggenheim, Μπιλμπάο, Ισπανία.

Η πρωτεύουσα της Χώρας των Βάσκων έκανε διάσημο τον αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι και ο Γκέρι έκανε διάσημο το Μπιλμπάο με το εκπληκτικό κτίριο που σχεδίασε για να στεγάσει το μουσείο Guggenheim.

Αυτό το μαγικό κτίριο στο λιμάνι της πόλης έδρασε καταλυτικά στην οικονομία της περιοχής αφού προσελκύει πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο.

Ολυμπιακό Στάδιο, Πεκίνο, Κίνα.

Η ελβετική αρχιτεκτονική εταιρεία Herzog & de Meuron, με καλλιτεχνικό σύμβουλο τον Αϊ Γουεϊγουέι, είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό της εκπληκτικής «Φωλιάς του Πουλιού» που φιλοξένησε το 2008 τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα την είσοδο της Κίνας στον σύγχρονο κόσμο.

Μουσείο Jumex, Πόλη του Μεξικού.

Η πριονωτή στέγη του εντυπωσιακού μουσείου μοντέρνας τέχνης που σχεδίασε ο Ντέιβιντ Τσίπερφελντ στην Πόλη του Μεξικού είναι ένας φόρος τιμής στο εργαστήριο του διάσημου ζευγαριού των ζωγράφων Ντιέγκο Ριβέρα και Φρίντα Κάλο.

Γέφυρα Millau, Γαλλία.

Ο αρχιτέκτονας Νόρμαν Φόστερ δημιούργησε μια από τις πιο εντυπωσιακές και ωραίες γέφυρες του κόσμου.

Αξίζει πράγματι ένα ταξίδι στη Νοτιοδυτική Γαλλία για να τη δει και να τη θαυμάσει κανείς από κοντά.

Κέντρο Heydar Aliyev, Μπακού, Αζερμπαϊτζάν.

Το τεράστιο πολιτιστικό κέντρο του Αζερμπαϊτζάν που φέρει το όνομα του προέδρου της χώρας είναι ένα από τα τελευταία μεγάλα πρότζεκτ της μεγάλης κυρίας της αρχιτεκτονικής Ζάχα Χαντίντ πριν πεθάνει σε ηλικία 65 ετών.

Λευκές καμπύλες επιφάνειες σε ένα γκρίζο τοπίο καλύπτουν έναν χώρο συναυλιών, αίθουσες τέχνης και μια συλλογή από λιμουζίνες του προέδρου.

Λούβρο Αμπου Ντάμπι, ΗΑΕ.

Ο γάλλος αρχιτέκτονας Ζαν Νουβέλ, υπεύθυνος επίσης για το μουσείο του Κατάρ, σχεδίασε στο Αμπου Ντάμπι ένα εκπληκτικό μουσείο που θυμίζει σουκ.

Εκεί εκτίθεται τώρα ο πίνακας Σαλβαντόρ Μούντι – Σωτήρας του Κόσμου που ταυτοποιήθηκε πρόσφατα ότι είναι έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και εικάζεται ότι φιλοτεχνήθηκε μετά το 1505 για τον Λουδοβίκο ΙΒ’.

The High Line, Νέα Υόρκη ΗΠΑ.

Μια ιστορική εναέρια σιδηροδρομική γραμμή μεταφοράς εμπορευμάτων πάνω από τη λεωφόρο Γουέστ Σάιντ του Μανχάταν, που είχε εγκαταλειφθεί, μετατράπηκε σε δημόσιο πάρκο με τη συμβολή της ομάδας αρχιτεκτόνων τοπίου Field Operations αλλάζοντας το ύφος της περιοχής.

Neues Museum, Βερολίνο Γερμανία.

Ο Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ χρειάστηκε 11 χρόνια για να αποκαταστήσει το ερειπωμένο Neues Museum στο «Νησί των Μουσείων», στον ποταμό Σπρέε, που βρίσκεται στο πρώην Ανατολικό Βερολίνο.

Το πρότζεκτ είχε ως αποτέλεσμα να επανενωθούν συλλογές τέχνης που ήταν σκορπισμένες στις δύο χώρες, την Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία προτού επανενωθούν κι αυτές.

Fondazione Prada, Μιλάνο Ιταλία.

Ο διάσημος ολλανδός αρχιτέκτονας Ρεμ Κούλχαας και το γραφείο του ΟΜΑ (Γραφείο Μητροπολιτικής Αρχιτεκτονικής) ανέλαβε τη μετατροπή ενός παλιού αποστακτηρίου τζιν σε κέντρο σύγχρονης τέχνης.

Το κέντρο αυτό είναι το τελευταίο πρότζεκτ της Μιούτσια Πράντα.

Ολοκληρώθηκε πρόσφατα και φιλοξενεί το πολύ τρεις καλλιτέχνες σε κάθε όροφο (με τον Ντάμιεν Χιρστ στον τελευταίο) ενώ επίσης διαθέτει και ένα εντυπωσιακό εστιατόριο που έφτιαξε ο σκηνοθέτης Γουές Αντερσον.

Mercat de Santa Caterina, Βαρκελώνη, Ισπανία.

Η ανακαίνιση της πρώτης σκεπαστής αγοράς τροφίμων της Βαρκελώνης (χτίστηκε το 1845) από τους αρχιτέκτονες Ενρικ Μιράγιες και Μπενεντέτα Ταλιαμπούε ολοκληρώθηκε το 2005 αποκαλύπτοντας μια εντυπωσιακή, πολύχρωμη και κυματιστή στέγη, που ακουμπάει στο κτίριο με μια ξύλινη δομή, και ένα τεράστιο μωσαϊκό από χρωματιστά κεραμικά, τα οποία απεικονίζουν φρούτα και λαχανικά.

Aman Hotel, Τόκιο, Ιαπωνία.

Τα ξενοδοχεία της αλυσίδας Aman, που ξεκίνησαν από απομακρυσμένες παραλίες στην Ταϊλάνδη εμφανίζονται τώρα και στο κέντρο πολυσύχναστων πόλεων.

Το ξενοδοχείο Aman, ένα από τα ωραιότερα ξενοδοχεία του κόσμου, καταλαμβάνει έξι ορόφους ενός ουρανοξύστη στην περιοχή Οτεμάτσι του Τόκιο κοντά στο παλάτι του αυτοκράτορα και υπεύθυνος για τον σχεδιασμό του είναι ο αυστραλός αρχιτέκτονας Κέρι Χιλ.

Όπερα του Όσλο, Νορβηγία.

To Snøhetta, το πιο γνωστό νορβηγικό αρχιτεκτονικό γραφείο με περισσότερους από 240 συνεργάτες από 32 χώρες, υπεύθυνο για μεγάλα διεθνή έργα όπως η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φραντσίσκο, σχεδίασε την Όπερα του Όσλο με μια σειρά από κεκλιμένες μαρμάρινες στέγες που αναδύονται απαλά από το νερό στο λιμάνι της πόλης.

Chateau La Coste, Προβηγκία, Γαλλία.

Ο ιρλανδός ξενοδόχος και οινοποιός Πάντι ΜκΚίλεν μετέτρεψε τα 2.000 στρέμματα του αμπελώνα του σε έναν «ναό» όπου υμνεί τη μοντέρνα τέχνη, την αρχιτεκτονική και το κρασί.

Ο Ταντάο Αντο σχεδίασε μια γκαλερί από τσιμέντο και κρύσταλλο στο κέντρο μιας πισίνας, και αντίστοιχα ο Φρανκ Γκέρι ένα περίπτερο μουσικής.

Οι επισκέπτες μπορούν ακόμη να θαυμάσουν μια αράχνη της Λουίζ Μπουρζουά και μεγάλα γλυπτά των Αλεξάντερ Κάλντερ και Αντι Γκολντσγουόρθι.

Federation Square, Μελβούρνη, Αυστραλία.

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα με δημόσιους ανοιχτούς και κλειστούς χώρους στην καρδιά του επιχειρηματικού κέντρου της Μελβούρνης, όπου στεγάζονται χώροι τέχνης, μουσεία, καφέ, εμπορικά καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια.

Η πλατεία Ομοσπονδίας διαμορφώθηκε το 2002 από το αρχιτεκτονικό γραφείο LAB με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από τη δημιουργία του αυστραλιανού κράτους και διακρίνεται για τη φουτουριστική αρχιτεκτονική της.

MAAT, Λισαβόνα, Πορτογαλία.

Το Μουσείο Τέχνης Αρχιτεκτονικής και Τεχνολογίας είναι το νέο φιλόδοξο πολιτιστικό κέντρο της Λισαβόνας που έχει στόχο να φιλοξενεί εθνικές και διεθνείς εκθέσεις σύγχρονων καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και διανοητών και είναι έργο του βρετανικού αρχιτεκτονικού γραφείου Amanda Levete.

Perez Museum, Μαϊάμι ΗΠΑ.

Σε μια πόλη που ακτινοβολεί χάρη σε κτίρια που υπογράφουν διάσημοι αρχιτέκτονες όπως η Ζάχα Χαντίντ και ο Ρέντσο Πιάνο και interior designers όπως ο Μπαζ Λούρμαν και ο Ντάμιεν Χιρστ έχουν επωμιστεί τη διακόσμηση ξενοδοχείων στην παραλία του Μαϊάμι, οι γραμμές του μουσείου μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης Perez, που έχει σχεδιάσει το γραφείο Herzog & de Meuron, είναι λιγότερο προκλητικές αλλά εξίσου εντυπωσιακές.

Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Κατάρ.

Ενώ άλλα κράτη του Κόλπου κάνουν συμφωνίες με διάσημα μουσεία ανοίγοντας υποκαταστήματά τους, το Κατάρ παράγγειλε στον αρχιτέκτονα Ι.Μ. Πέι – γνωστό για την Πυραμίδα του Λούβρου και την Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον – τη δημιουργία ενός μουσείου που φιλοξενεί μια εντυπωσιακή συλλογή ισλαμικής τέχνης.

Βουλή της Σκωτίας.

Το νέο κτιριακό συγκρότημα της επίσημης έδρας του Σκωτικού Κοινοβουλίου εγκαινιάστηκε το 2004 στην περιοχή Χόλιρουντ του Εδιμβούργου.

Σχεδιάστηκε από τον καταλανό αρχιτέκτονα Ενρικ Μιράγιες και χαρακτηρίζεται από φυλλόσχημα κτίρια, μια πτέρυγα με γρασίδι στη στέγη που καταλήγει σε ένα πάρκο και τοίχους που χτίστηκαν με τις πέτρες προηγούμενων κτιρίων.

Πηγή: protagon.gr