Το ιαπωνικό αρχιτεκτονικό γραφείο Kengo Kuma & Associates ολοκλήρωσε τον 43 ορόφων ουρανοξύστη Alberni στη συνοικία Coal Harbour του Βανκούβερ, στον Καναδά. Τo καμπυλωτό σχήμα του σχηματίζει τόξο, απομακρυνόμενο από τον δρόμο, και ισιώνει κοντά στο υψηλότερο σημείο του.

Σύμφωνα με το γραφείο, ο ουρανοξύστης σχεδιάστηκε κατά τρόπον που να αντιδρά στο περίγραμμα των κτηρίων στον ορίζοντα του Βανκούβερ, πόλη γνωστή για την πυκνότητα ουρανοξυστών καλυμμένων με υαλοπίνακες. «Η ομοιομορφία της υλικότητας των ουρανοξυστών του Βανκούβερ είναι ταυτοχρόνως η δύναμή του – ένα χαρακτηριστικό, ενοποιημένο τοπίο – και η ευκαιρία να προσφέρει κάτι διαφορετικό» είπε ο Kuma. «Οι αποφάσεις μας ήταν λιγότερο μια ευθεία αντίδραση στο πανταχού παρόν γυαλί και περισσότερο μια πρόθεση να δημιουργήσουμε έναν ουρανοξύστη του οποίου η υψηλή μάζα θα αποτελείτο από μικρότερα τμήματα, παραμένοντας στη σφαίρα του μετάλλου και του ξύλου» συνέχισε.

«Αυτά που μας ενδιαφέρουν είναι στις σχέσεις με τα περιβάλλοντα αντί στα πράγματα αυτά καθεαυτά μόνον, και πολλαπλά μικρότερα τμήματα προτείνουν μια πιο πορώδη σχέση – σε αντίθεση με βαρύτερους συμπαγείς όγκους – με την τοποθεσία μέσω θέας, αέρα, φωτός. Για εμάς, ένα κτήριο δεν είναι ένα αυτόνομο αντικείμενο αλλά μια σειρά σχέσεων τη δυνατότητα των οποίων δίνουν αρχιτεκτονικές δράσεις. Κάποιοι βλέπουν κτήριο· εμείς βλέπουμε συσχετίσεις και δραστηριότητες»

To Apple Park στο Cupertino της Καλιφόρνια είναι καινοτόμο λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του, αλλά του συστήματος “απομόνωσης βάσης με ελαστικά θεμέλια” που διαθέτει, για αντισεισμική προστασία.

Το “Διαστημόπλοιο” όπως το αποκαλούν λόγω της κυκλικής του κατασκευής, είναι ένα από τα τελευταία project που ολοκληρώθηκαν υπό την εποπτεία του ίδιου του Steve Jobs και αποτελεί πλέον ένα ορόσημο της Apple, πιστό στις αρχές της για σχεδιασμό υψηλής αισθητικής, λειτουργικότητας, πράσινης ενέργειας και καινοτομίας. Ταυτόχρονα, το σύστημα αντισεισμικού σχεδιασμού του, του επιτρέπει να απορροφά τυχόν σεισμικές δονήσεις μέχρι και 80%.

Η εξελιγμένη αντισεισμική προστασία που βρίσκεται στα θεμέλια του κτιρίου της Apple στην Καλιφόρνια

Το πάρκο που επιπλέει λόγω της απομονωμένης βάσης του
Ο χαρακτηρισμός δεν είναι υπερβολικός. Το κυκλικό κτίριο των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν “πατάει” στην επιφάνεια της γης. Αντίθετα, στηρίζεται σε 692 υπερυψωμένες βάσεις – ρουλεμάν από ανοξείδωτο χάλυβα, δύο επίπεδα κάτω από την επιφάνεια της γης, που προορίζονται να προστατεύσουν το κτίσμα από σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση σεισμού το κτίριο μπορεί να μετακινηθεί περίπου 1,2 μέτρα προς πάσα κατεύθυνση πάνω στις βάσεις του, χωρίς να ακολουθήσει τους κραδασμούς των θεμελίων.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία ονομάζεται “σύστημα απομόνωσης βάσης” και συνήθως περιλαμβάνει την τοποθέτηση εύκαμπτων ρουλεμάν ή μαξιλαριών κατασκευασμένων από διάφορα υλικά όπως στρώματα καουτσούκ και μολύβδου μεταξύ των θεμελίων του κτιρίου και της πάνω κατασκευής.  Το συγκεκριμένο σύστημα αντισεισμικής προστασίας χρησιμοποιείται ευρέως στην Ιαπωνία, της οποίας το αρχιτεκτονικό παράδειγμα είχε κατά νου ο Steve Jobs και για τον σχεδιασμό του δικού του κτιρίου. Μάλιστα ο Jony Ive, chief design officer της Apple, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του, ότι η αντισεισμική προστασία ήταν κομβικό σημείο για τον Jobs, στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Apple Park.

Η είσοδος για τους επισκέπτες του Apple Park

Η εξελιγμένη αντισεισμική προστασία που βρίσκεται στα θεμέλια του κτιρίου της Apple στην Καλιφόρνια

Ένα μακάβριο παράδοξο συνέβη όταν στις 11 Μαρτίου του 2011, παράλληλα με το λανσάρισμα στην αγορά του ipad 2, έγινε ο μεγάλος σεισμός Tohoku στην Ιαπωνία που κόστισε την ζωή 15.897 ατόμων και πυροδότησε το πυρηνικό ατύχημα στον σταθμό Fukushima. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο Jobs επηρεάστηκε από αυτό, όμως είναι ενδεικτικό του γιατί στην Ιαπωνία σχεδόν 9.000 κτίρια χρησιμοποιούν συστήματα απομόνωσης βάσης για προστασία -στην Αμερική είναι ελάχιστα, κάτω από 200,  που επιλέγουν αυτή την υποδομή.

Άλλα γνωστά κτίρια που “αιωρούνται” είναι τα δημαρχιακά μέγαρα στο San Francisco, στην Pasadena, το Los Angeles και το Salt Lake City.

Και κάτι ακόμα πιο παράδοξο. Το σύστημα που χρησιμοποιεί η Apple, εμπνεύστηκε μεν από την Ιαπωνία, κατασκευάστηκε δε στον κόλπο του San Francisco, από την “Earthquake Protection Systems”, μία εταιρεία που ειδικεύεται σε συστήματα αντισεισμικής προστασίας με πελατολόγιο όμως σε Ασία και Λατινική Αμερική (Περού, Εκουαδόρ κ.α.), μιας και στην Αμερική μια τέτοια επένδυση παραμένει εξαιρετικά μη δημοφιλής.

Οι χάρτινοι πύργοι της Silicon Valley
Σε πλήρη αντίθεση με το Apple Park, η πλειοψηφία των κτιρίων της Silicon Valley διαθέτουν από ελάχιστη έως καθόλου αντισεισμική προστασία. Κτίσματα που μετρούν και μισό αιώνα ζωής, τα οποία σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης ενδέχεται να καταρρεύσουν σαν χάρτινοι πύργοι, μαζί με σπίτια και λοιπές υποδομές.

Μεγάλο μέρος της Καλιφόρνια εκτείνεται κατά μήκος του ρήγματος του Σαν Αντρέας και η περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, έχοντας όχι μία αλλά επτά μεγάλες γραμμές ρήγματος. Μια επανάληψη του περιβόητου σεισμού των 7,8 το 1906, θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις, δεδομένου ότι η συνδυασμένη περιοχή του Σαν Χοσέ, του Σαν Φρανσίσκο και του Όκλαντ έχει διογκωθεί σε πάνω από 8,8 εκατομμύρια ανθρώπους – πολλοί από αυτούς αποτελούν τον πυρήνα πολυεθνικών τεχνολογικών κολοσσών όπως η Apple, η Google και το Facebook. Και ενώ η Καλιφόρνια έχει περάσει δύο μεγάλους καταστροφικούς σεισμούς, η Αμερική στο σύνολο της παραμένει μία ελάχιστα σεισμογενής χώρα, οπότε στην πραγματικότητα τίποτα δεν έχει τεσταριστεί.

Οι λόγοι που οι ΗΠΑ – ενώ έχουν την τεχνογνωσία – δεν επενδύουν σε κάτι τέτοιο έχουν να κάνουν με τον υπολογισμό του κινδύνου. Παίρνοντας την παραδοχή ότι σε μία περίπτωση μεγάλης φυσικής καταστροφής πολλά και παλιά κυρίως κτίρια με μέσο όρο ζωής τα 50 έτη θα υποστούν σημαντικές υλικές ζημιές και στην πραγματικότητα θα αχρηστευθούν, δεν θεωρείται ότι αξίζει η επένδυση σε καλύτερες κτιριακές υποδομές, με ένα ήδη υψηλό κόστος κατασκευής, μιας και κάτι τέτοιο είναι στατιστικά απίθανο να συμβεί.

Μέσα στο «διαστημόπλοιο»
Το Apple Park μετράει πλέον μισή δεκαετία ζωής, μιας και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2018. Χαρακτηριστικές είναι οι ατέλειωτες γυάλινες επιφάνειες περιμετρικά του, η ενεργειακή του αυτονομία λόγω των άπειρων ηλιακών πάνελ που έχουν τοποθετηθεί στη στέγη του, η πυκνή δενδροφύτευση περιμετρικά του αλλά και οι εσωτερικές του υποδομές όπως η αίθουσα ανακοινώσεων χωρητικότητας άνω των 1.000 ατόμων, αριθμός όχι παράλογος αν αναλογιστεί κανείς τους 12.000 εργαζόμενους σε αυτό.

Αν αναλογιστούμε ότι μόνο η κατάρρευση του Apple Park από έναν σεισμό θα μπορούσε να σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους, μπορούμε να κατανοήσουμε την έμφαση που δόθηκε στην αντισεισμική του προστασία.

Πηγή : www.michanikos-online.gr

Μπορεί η κατασκευή ονειρικών και ταχύτατων αυτοκινήτων να βρίσκεται στο επίκεντρο της Bugatti, ωστόσο φαίνεται πως το brand θέλει τώρα να επεκταθεί και στο real estate. Μάλιστα, όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, ετοιμάζει τον πρώτο ουρανοξύστη της στην καρδιά του Ντουμπάι, ο οποίος θα περιλαμβάνει 182 πολυτελή διαμερίσματα σε 42 ορόφους.

Στο Bugatti Residences οι υπερπολυτελείς κατοικίες θα έχουν δύο, τρία ή τέσσερα υπνοδωμάτια, ενώ κάθε μία θα περιλαμβάνει τη δική της πισίνα, τηλεμεταφέροντάς σας στην ήρεμη Γαλλική Ριβιέρα. Το κυματιστό οικοδόμημα είναι επηρεασμένο από τις παραλίες της μεσογειακής ακτογραμμής, αλλά και τους αμμόλοφους του Ντουμπάι.

Έτσι, τα διαμερίσματα θα ονομαστούν με βάση εμβληματικές τοποθεσίες όπως οι Κάννες, το Σεν Τροπέ και το Μονακό. Από τις 182 κατοικίες, οι 171 ονομάζονται Riviera Mansions, με 11 θεαματικά Sky Mansion Penthouses να καταλαμβάνουν από έναν ολόκληρο όροφο.

«Ήμασταν τόσο πρόθυμοι να κάνουμε αυτή τη συνεργασία με την Bugatti επειδή η εταιρεία αυτή κυριαρχεί στην αυτοκινητοβιομηχανία για πάνω από έναν αιώνα», δήλωσε από την πλευρά της η Binghatti, η κατασκευαστική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως οι κατοικίες θα διαθέτουν σπάνια έπιπλα Bugatti, με τους πλούσιους ιδιοκτήτες που θα διαμένουν σε αυτή την πολυτελή όαση να απολαμβάνουν κορυφαίες ανέσεις, όπως μια παραλία εμπνευσμένη από τη Riviera, ιδιωτική πισίνα, spa, γυμναστήριο, προσωπικό παρκαδόρο, ιδιωτικό κλαμπ μελών και δύο ανελκυστήρες αυτοκινήτων. Οι ανελκυστήρες μάλιστα θα μεταφέρουν τους κατοίκους κατευθείαν στην άνεση των πολυτελών σπιτιών τους χωρίς να κατεβούν από το αυτοκίνητο.

«Όταν ανοίγεις την πόρτα μιας Bugatti και κάθεσαι μέσα, καταλαβαίνεις αμέσως ότι πρόκειται για κάτι πολύ ξεχωριστό, κάτι πραγματικά ασύγκριτο. Με το Bugatti Residences, θέλαμε να μεταφράσουμε αυτή την αίσθηση σε ένα άκρως πολυτελές καταφύγιο στην καρδιά μια μητρόπολης», δήλωσε ο Muhammad Binghatti, CEO της Binghatti.

Το μεγαλεπήβολο έργο αναμένεται να είναι έτοιμο έως το 2026, με τις τιμές των διαμερισμάτων που ξεκινούν από τα 6 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή : www.michanikos-online.gr

Το ολλανδικό αρχιτεκτονικό στούντιο MVRDV δημιούργησε το Rotterdam Rooftop Walk, μια προσωρινή, φωτεινή πορτοκαλί εγκατάσταση που διασχίζει τις ταράτσες δύο διπλανών κτιρίων στο Ρότερνταμ.

Το Rotterdam Rooftop Walk εκτείνεται έως το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Ρότερνταμ, δημιουργώντας μια γέφυρα μέχρι το πολυκατάστημα Bijenkorf της πόλης.

Η 600 μέτρων μήκους, εγκατάσταση φτιάχτηκε από την κατασκευαστική εταιρεία Dutch Steigers στο πλαίσιο του Rotterdam Rooftop Days, ενός φεστιβάλ που επινοεί νέους χώρους, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιπλανηθούν στις στέγες της πόλης και να ανακαλύψουν τις εκθέσεις που βρίσκονται στον τελευταίο όροφο των κτιρίων.

Ξεκινώντας από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Ρότερνταμ, ο πορτοκαλί διάδρομος του MVRDV εξαπλώνεται σε όλη τη γραμμή της οροφής του. Η δομή του διαδρόμου υποστηρίζεται από ένα σύστημα σκαλωσιάς που ανεβαίνει και πέφτει κατά μήκος της τοπογραφίας των στέγης των κτιρίων.

Χώροι πρασίνου που δημιουργήθηκαν από τους αρχιτέκτονες τοπίου Lola καθώς και μια σειρά από εκθέσεις και εγκαταστάσεις οργανώθηκαν στις στέγες με στόχο να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση γύρω από τη χρηστικότητα των χώρων στις ταράτσες, ειδικά για τη ζωή των φυτών, την αποθήκευση νερού και την παραγωγή τροφίμων και ενέργειας.

Από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Ρότερνταμ, η εγκατάσταση Rotterdam Rooftop Walk γεφυρώνει δύο στέγες, 30 μέτρα πάνω από το Coolsingel, έναν από τους πιο γνωστούς δρόμους της πόλης.

Αφού διασχίσει το Coolsingel, ο μήκους 600 μέτρων διάδρομος οδηγεί τους επισκέπτες στην ταράτσα του πολυκαταστήματος Bijenkorf, η οποία είναι παρόμοια διακοσμημένη με εγκαταστάσεις και εκθέσεις από διάφορους καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και σχεδιαστές.

«Το 2016, για τον εορτασμό των 75 χρόνων από την ανοικοδόμηση του Ρότερνταμ, σχεδιάσαμε τα Stairs to Kriterion, τα οποία προσέλκυσαν σχεδόν 370.000 επισκέπτες»δήλωσε ο ιδρυτής του MVRDV Winy Maas. «Τότε προέκυψε η ιδέα ότι θα ήταν καλό να γίνει η συνέχεια του έργου».

«Δεν πρέπει μόνο να καταλαμβάνουμε τις στέγες μας και να τις κάνουμε πιο πράσινες, αλλά και να τις συνδέσουμε ώστε να προσφέρουμε στους Rotterdammers ένα νέο πάρκο στον τελευταίο όροφο!», συνέχισε ο Μάας. «Για αυτό, το πορτοκαλί χαλί και η γέφυρα του Coolsingel είναι μια ωραία αρχική περίπτωση δοκιμής».

Νωρίτερα το 2022 και επίσης ως μέρος των Rooftop Days του Ρότερνταμ, το στούντιο αποκάλυψε τα σχέδιά του σχετικά με την εγκατάσταση μιας γιγάντιας ροζ σκάλας στο εξωτερικό του Het Nieuwe Instituut της πόλης που θα οδηγεί σε μια πλατφόρμα θέασης στην οροφή του.

Πηγή : dezeen.com

Η πρόταση ανάπλασης του βόρειου τμήματος της λεωφόρου Rambla de la Girada στη Βιλαφράνκα Ντελ Πενέδες, μια κωμόπολη στην Ισπανία, αξίζει την προσοχή όλων μας. Και τούτο γιατί μέσω αυτής δίνεται προτεραιότητα στην αργή κινητικότητα και διασφαλίζεται η καθολική προσβασιμότητα.

Η πρόταση έρχεται από την batlleiroig, η οποία κέρδισε το δημόσιο διαγωνισμό για την ανάπλαση της Rambla. Η batlleiroig παρέδωσε το βασικό έργο για το βόρειο τμήμα με μια βιώσιμη αποκατάσταση που συν τοις άλλοις διπλασιάζει την περιοχή πρασίνου.

Όπως εξήγησε ο δημοτικός σύμβουλος Πολεοδομίας, Φρανσίσκο Ρομέρο, η κυβέρνηση επιθυμεί να προτείνει ένα σούπερ μπλοκ στο πρώτο τμήμα της Rambla με ανακαίνιση από πρόσοψη σε πρόσοψη ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην περιοχή πρασίνου, να περιοριστεί η χρήση οχημάτων, να γίνει η περιοχή πιο φιλική για τους πεζούς και να προωθηθεί η βιοποικιλότητα.

Η Rambla θα γίνει ουσιαστικά ένας πράσινος διάδρομος που θα συνδέεται με το Πάρκο και άλλες οικιστικές περιοχές. Ο παραλιακός δρόμος θα καθαριστεί από την εισβολή των αυτοκινήτων. Θα προσφέρεται ελεύθερη μετακίνηση στον πεζό σε όλο το δρόμο.

Το τελικό έργο αναμένεται να λάβει έγκριση εντός του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους. Οι κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο και θα διαρκέσουν επτά μήνες. Επομένως, η τελική εικόνα αυτού του τμήματος του παραλιακού δρόμου θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2023.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Ο παραλιακός δρόμος σήμερα έχει ένα παραδοσιακό συμμετρικό τμήμα όπου το αυτοκίνητο δυστυχώς πρωταγωνιστεί, ενώ ο χώρος για τους πεζούς έχει μπει σε δεύτερη μοίρα. Με το νέο έργο, όμως, αναμένεται η μεγιστοποίηση της περιοχής για τους πεζούς, η μείωση της διέλευσης οχημάτων και η αύξηση των χώρων πρασίνου.

Κάπως έτσι πρόκειται να δημιουργηθεί ένας νέος οικολογικός πράσινος διάδρομος, που προωθεί την κοινωνική συνοχή και την απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα με στόχο τη δημιουργία μιας πιο υγιούς πόλης.

ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΒΡΟΧΗΣ

Στο έργο συμπεριλαμβάνεται ένα βιώσιμο αστικό σύστημα αποχέτευσης (SUDS) που συγκρατεί, πλαστικοποιεί κλπ το νερό της βροχής εντός της περιοχής. Τα SUDS μειώνουν μεταξύ άλλων το νερό που φτάνει στο δημοτικό αποχετευτικό δίκτυο.

Για την ανάπλαση του πεζόδρομου, αποφασίστηκε η μεγιστοποίηση του πρασίνου. Προγραμματίζονται σχετικές κινήσεις που θα ευνοήσουν τη βιοποικιλότητα.

Για να είναι δυνατή η καλή βιώσιμη διαχείριση των όμβριων υδάτων, σχηματίζονται δύο βιότοποι που συγκεντρώνουν το νερό σε όλη τη λεωφόρο και το οδηγούν στα χαμηλά σημεία. Χάρη σε μερικά αναχώματα, κατασκευασμένα με ανακυκλωμένα στοιχεία από τα μπάζα της κατασκευής, είναι δυνατό να φρενάρουν και να ελέγξουν καλύτερα την ταχύτητα του νερού.

ΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ

Ολόκληρος ο παραλιακός δρόμος διαμορφώνεται από ένα τμήμα συμμετρικού τύπου. Για να “ηρεμήσει” ο δρόμος, ο χώρος για το όχημα περιορίζεται στη μία λωρίδα ανά κατεύθυνση και εξαλείφονται κιόλας οι υπάρχουσες λωρίδες στάθμευσης.

Ακόμη, υπάρχουν στο πλάνο χώροι ανάπαυσης με αστική επίπλωση κάτω από τη σκιά των δέντρων. Οι υποδειγματικές μπανανιές θα διατηρηθούν αφού αποτελούν μέρος της Rambla και έχουν μεγάλη βοτανική αξία. Θα φυτευτούν δύο νέες δεντροστοιχίες (μία σε κάθε πλευρά) για να δημιουργηθεί στο χώρο περισσότερη σκιά.

ΤΡΕΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

Λόγω της κλίσης της Rambla, η πρόταση περιλαμβάνει τη διαμόρφωση τριών βαθμίδων κατά μήκος του δρόμου για τη δημιουργία μικρότερων επίπεδων χώρων ανάπαυσης που είναι πιο φιλικοί και με περισσότερες δυνατότητες χρήσης.

Με αυτόν τον τρόπο- μειώνοντας την κλίση στο μηδέν- είναι πιο εύκολο να ενσωματωθεί ένα μαλακό πεζοδρόμιο με χαλίκι και να εφαρμοστούν αστικά έπιπλα και παιδικά παιχνίδια. Σε αυτό το τμήμα υπάρχουν τρεις βεράντες αντίστοιχα, που συνδέονται μεταξύ τους με προσβάσιμες ράμπες.

Εικόνα: Διαμήκης τομή της περιοχής παρέμβασης του έργου

Πηγή: batlleiroig.com

Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας

Το νέο Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας άνοιξε στο Όσλο στις 11 Ιουνίου 2022. Με περισσότερα από 5.000 έργα είναι το μεγαλύτερο μουσείο τέχνης στο Βορρά. Τα έργα προέρχονται από διαφορετικούς αιώνες και από τους τομείς της τέχνης, του σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής. Στο μουσείο βρίσκεται και “Η κραυγή” του Έντβαρντ Μουνκ.

Το μουσείο του μέλλοντος, Ντουμπάι

Το Ντουμπάι, το οποίο φημίζεται για την υπερβολή του, έχει ένα νέο highlight από τις 22 Φεβρουαρίου. Το οβάλ κτίριο έχει στόχο να θυμίζει ένα μάτι μέσα από το οποίο οι επισκέπτες τολμούν να κοιτάξουν συμβολικά το μέλλον. Σε επτά ορόφους παρουσιάζονται εκθέσεις για την τεχνητή νοημοσύνη, τη διαστημική έρευνα, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ή τη ζωή του μέλλοντος.

Musée de Cluny, Παρίσι

Το παρισινό μεσαιωνικό μουσείο Musée de Cluny στην καρδιά του Καρτιέ Λατέν ήταν κλειστό για πολλά χρόνια. Λειτουργεί ξανά από τον Μάρτιο. Η έκθεση επανασχεδιάστηκε και ένα νέο κτίριο στην είσοδο προστέθηκε στο μουσείο. Χτισμένο πάνω από τα ερείπια των πρώην ρωμαϊκών ιαματικών λουτρών, συνδυάζεται αρμονικά με το υπάρχον κτιριακό συγκρότημα.

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Κωνσταντινούπολη

Το πρώτο τουρκικό μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στη συνοικία Καρακέι της Κωνσταντινούπολης άνοιξε το 2004 και εν τω μεταξύ έπρεπε να μετακομίσει σε άλλο συγκρότημα. Τώρα θα μεταφερθεί σε ένα κτίριο που σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο και θα στεγάζει επίσης μια βιβλιοθήκη, έναν κινηματογράφο και αίθουσες εκδηλώσεων.

Το μεγάλο αιγυπτιακό μουσείο

Ακριβώς δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας, η γυάλινη και πέτρινη πρόσοψη εκτείνεται σε μήκος σχεδόν ενός χιλιομέτρου. Περίπου 100.000 αντικείμενα πρόκειται να παρουσιαστούν σε 500.000 τετραγωνικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων αριστουργημάτων από τον τάφο του Τουταγχαμών. Θα είναι το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο σε έναν και μόνο πολιτισμό. Τα εγκαίνια θα γίνουν τον Νοέμβριο του 2022.

Μουσείο Τέχνης και Φωτογραφίας, Ινδία

Το μουσείο έχει προγραμματιστεί να ανοίξει στην πόλη Μπανγκαλόρ προς το τέλος του έτους. Περισσότερα από 18.000 έργα από τη συλλογή του επιχειρηματία Αμπχισέκ Ποντάρ θα εκτεθούν σε πέντε ορόφους. Εκτός από υφάσματα, γλυπτά και πίνακες, το μουσείο θα προσφέρει και ψηφιακές εκθέσεις στον ιστότοπό του.

Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Σίδνεϊ

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης θα προστεθεί στην Πινακοθήκη της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ για να γιορτάσει την 150ή επέτειό του στα τέλη του 2022. Οι πράσινες στέγες, οι ηλιακές κυψέλες και η χρήση του βρόχινου νερού το έχουν μετατρέψει σε ένα από τα πιο βιώσιμα κτίρια της Αυστραλίας.

Ένα μουσείο για ρομπότ στη Σεούλ

Στη Σεούλ, ένα μουσείο για ρομπότ θα ανοίξει το 2023. Θα κατασκευαστεί και το ίδιο με τη βοήθεια ρομπότ και drones, ενώ οι άνθρωποι θα παρακολουθούν μόνο τη διαδικασία. Θεματικά εστιάζει στους τομείς της εικονικής πραγματικότητας, της ρομποτικής, της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας ολογραμμάτων.

Πηγή : timesnews.gr

Το ολλανδικό στούντιο Zecc Architecten μεταμόρφωσε έναν πύργο νερού από τούβλα στην Ουτρέχτη σε μια σειρά υπερυψωμένων διαμερισμάτων, χρησιμοποιώντας την κυλινδρική του μορφή για να προσφέρει θέα 360 μοιρών στην πόλη.

Ο πύργος νερού του 19ου αιώνα, που βρίσκεται στην οδό Amsterdamsestraatweg στα βορειοδυτικά του κέντρου της Ουτρέχτης, έχει χαρακτηριστεί ως εθνικό μνημείο. Μετά την ανακαίνιση του στεγάζει τέσσερις μοντέρνες κατοικίες.

Στην κορυφή του βρίσκεται μια μεγαλύτερη κατοικία 400 τετραγωνικών μέτρων, η οποία πλαισιώνεται από την εκτεθειμένη και φθαρμένη μεταλλική δομή της πρώην δεξαμενής νερού του πύργου. Αυτή η κατοικία είναι οργανωμένη σε έξι επίπεδα και έχει θέα στην ολλανδική πόλη από μια βεράντα με γυάλινα τοιχώματα.

Ένας ανελκυστήρας παρέχει άμεση πρόσβαση στα τρία στούντιο, το καθένα από τα οποία διαθέτει μια συμπαγή διάταξη με μικρή κουζίνα και μπάνιο, που ολοκληρώνεται με έναν ημιώροφο χώρο ύπνου με θέα σε ένα ανοιχτό καθιστικό.

Σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό στούντιο, ο χώρος γίνεται όλο και πιο ανοιχτός προς την κορυφή, δημιουργώντας μια θεαματική διαδοχή ορόφων, κενού χώρου και θέας. Η κυλινδρική διάταξη αυτή προσφέρει μια καταπληκτική θέα της πόλης που ξυπνάει και του ήλιου που ανατέλλει.

Σε αντίθεση με τα τραχιά, εκτεθειμένα τούβλα και μεταλλικά στοιχεία της αρχικής δομής του πύργου, οι νέες παρεμβάσεις είναι καθαρές και μινιμαλιστικές, με λευκούς τοίχους και λεπτά μαύρα πλαίσια παραθύρων.

Ένας εγκαταλελειμμένος πύργος νερού μεταμορφώνεται σε πολυτελή διαμερίσματα

Σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό στούντιο, ο χώρος γίνεται όλο και πιο ανοιχτός προς την κορυφή, δημιουργώντας μια θεαματική διαδοχή ορόφων, κενού χώρου και θέας. Η κυλινδρική διάταξη αυτή προσφέρει μια καταπληκτική θέα της πόλης που ξυπνάει και του ήλιου που ανατέλλει.

Σε αντίθεση με τα τραχιά, εκτεθειμένα τούβλα και μεταλλικά στοιχεία της αρχικής δομής του πύργου, οι νέες παρεμβάσεις είναι καθαρές και μινιμαλιστικές, με λευκούς τοίχους και λεπτά μαύρα πλαίσια παραθύρων.

Πηγή : michanikos-online.gr