Ένα κτίριο σαφές, συμπαγές και αναγνωρίσιμο, που αποτελεί μέρος της κεντρικής πλατείας της μικρής πορτογαλικής πόλης.


Η Grândola είναι μια πόλη στην περιοχή Setúbal της Πορτογαλίας. O πληθυσμός της δεν ξεπερνά τους είκοσι χιλιάδες κατοίκους και έχουν να υπερηφανεύονται για τη νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Δημαρχιακό Μέγαρο που βρίσκονται πίσω από μια συστάδα φοινίκων στην κεντρική πλατεία της πόλης. Τα νέα κτίρια συνδέονται με το Δημοτικό Πάρκο και τον Jardim das Laranjeiras, τον κήπο με τις πορτοκαλιές, και δημιουργούν μια νέα νησίδα ανάπαυσης και πολιτισμού.

Με την κλίμακα, την τοποθεσία και τον σχεδιασμό του, το νέο κτίριο έχει γίνει σημείο αναφοράς, δομώντας την πόλη και δίνοντάς της χαρακτήρα μέσω μιας αστικής αρμονικής συνέχειας.

Οι αρχιτέκτονες είχαν ως κύριο μέλημα να διασαφηνίσουν την παρουσία του κτιρίου στην πλατεία, παρουσιάζοντας ένα συμπαγές και αναγνωρίσιμο έργο που συμπεριλαμβάνεται σε ένα σύμπλεγμα δρόμων δημιουργώντας μια συνέχεια μεταξύ της αυλής που σχηματίζεται από την πλατεία και τους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου. Στην ουσία δημιούργησαν ένα κέλυφος που περικλείει πολλά και διαφορετικού ύφους κτίρια, που όλα βγαίνουν σε έναν εσωτερικό υπαίθριο περίβολο, και οι εσωτερικές σκάλες της αυλής οδηγούν σε ένα μπαλκόνι με θέα στην πλατεία.

βιβλιοθήκη-Grândola-Πορτογαλίας

Δεν είναι μόνο τα κτίρια που «καθάρισαν» από τα περιττά στοιχεία και την οπτική φλυαρία, αλλά και η πλατεία που ονομάζεται Praça da República, από την οποία αφαιρέθηκαν όλα τα θορυβώδη και συγκρουόμενα στοιχεία. Ήθελαν να δημιουργήσουν ένα κτίριο σαφές, συμπαγές και αναγνωρίσιμο και να αποτελεί και αυτό μέρος της πλατείας με την κλίμακά του και μια συνέχεια μεταξύ του προαυλίου που σχεδιάστηκε από την πλατεία και τους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου.

Ο χώρος ήταν παλιά ένα μοναστήρι και οι αρχιτέκτονες κράτησαν το ευαίσθητο στοιχείο του νερού και τον ήχο του όταν τρέχει με μια κρήνη στη μέση της αυλής, ενώ οι αίθουσες στο ισόγειο πίσω από τις φυτεμένες τζακαράντζες και το χαλικόστρωτο έδαφος δημιουργούν μια φυσική συνέχεια.

βιβλιοθήκη-Grândola-Πορτογαλίας

Λόγω της φύσης και της κλίμακάς του, αυτός ο χώρος, γεωμετρικά εγκατεστημένος στο αστικό συγκρότημα, επιτρέπει την εμφάνιση των πιο διαφορετικών γεγονότων, συμπληρώνοντας και διευρύνοντας το πεδίο δράσης του προγράμματος μιας βιβλιοθήκης, με τους κοινόχρηστους χώρους χαμηλά για εκθέσεις και παρουσιάσεις και την αίθουσα ανάγνωσης των παιδιών. Πιο ψηλά υπάρχουν οι χώροι των αρχείων και η αίθουσα ανάγνωσης ενηλίκων με θέα στην πλατεία.

βιβλιοθήκη-Grândola-Πορτογαλίας
βιβλιοθήκη-Grândola-Πορτογαλίας

#Βιβλιοθήκη #Πορτογαλία #Grândola #Κτίριο #Αρχιτεκτονική_και_Δόμηση

Amazon

Τρία χρόνια μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της Amazon να επεκταθεί από τα τωρινά της κεντρικά γραφεία στο Σιάτλ, τα σχέδια του φουτουριστικού κτιρίου που θα στεγάσει τον τεχνολογικό κολοσσό, με συνολική αξία $2,5 δισεκατομμύρια αποκαλύφθηκαν.


Το κτίριο που θα στεγάζει την Amazon θα χτιστεί στην κομητεία Άρλινγκτον της Βιρτζίνια, θα απλώνεται σε 22 ορόφους και θα έχει το όνομα PenPlace.

Κεντρικό στοιχείο του θα είναι Ο Έλικας, μια γυάλινη κατασκευή καλυμμένη με δέντρα, όπου θα στεγαστεί μια σειρά από «εναλλακτικά εργασιακά περιβάλλοντα» εν μέσω εσωτερικών κήπων και του πρασίνου της γύρω περιοχής. Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική εταιρεία NBBJ που βρίσκεται πίσω από το project, μια σπείρα θα επιτρέπει στους επισκέπτες και τους εργαζόμενους να ανεβαίνουν από το εξωτερικό μέρος της κατασκευής.

«Κάνουμε πολλά πράγματα για να συνδέσουμε τους ανθρώπους με τη φύση», εξηγεί ο Ντέιλ Αλμπέρτα, ένας εκ των αρχιτεκτόνων, μιλώντας στο CNN, προσθέτοντας ότι το αρχιτεκτονικό σχέδιο συμβολίζει τόσο τη φύση όσο και την επιστήμη. «Με τον Έλικα τραβήξαμε αυτή την ιδέα στα άκρα. Χτίζουμε μια σειρά από εσωτερικά αίθρια και κήπους που δεν θα είναι απλώς ένα μέρος που θα επισκέπτεσαι, αλλά μέρη όπου θα μπορείς να δουλέψεις».

Ο Έλικας θα είναι ανοιχτός στο κοινό μόνο σε ειδικές περιστάσεις («τουλάχιστον δυο σαββατοκύριακα τον μήνα, υποστηρίζει η Amazon), άλλα μέρη του κτιρίου, όμως, προορίζονται για όλη την κοινότητα.

Στους μεγάλους εξωτερικούς χώρους του κτιρίου, θα υπάρχουν καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, δημόσιοι χώροι πρασίνου και ένα αμφιθέατρο 250 θέσεων. Στις εξωτερικές πλατείες θα υπάρχουν μικροπωλητές φαγητού, αλλά και εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια στο ισόγειο του κτιρίου.

Στόχος είναι το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής να είναι ανοιχτό σε όλους, ενώ το σχέδιο περιλαμβάνει και ένα δίκτυο από διαβάσεις και πεζοδρόμους, και μπορεί να εξυπηρετήσει πάνω από 950 ποδήλατα. Επιπλέον, θα υπάρχει και υπόγειο πάρκινγκ, προκειμένου ο χώρος να μείνει όσο το δυνατόν πιο καθαρός από αυτοκίνητα.

Όλο το κτίριο αναμένεται να λειτουργεί με ενέργεια που θα παράγεται από φάρμα φωτοβολταϊκών στη νότια Βιρτζίνια, ενώ θα περιλαμβάνει σύστημα ανακύκλωσης βρόχινου νερού και θα αξιοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερο το φυσικό φως, μειώνοντας το ρεύμα που θα χρειάζεται να καταναλώνει.

Η περιοχή της Βιρτζίνια επιλέχθηκε εξαιτίας των γενναίων φοροαπαλλαγών που πρόσφερε στην Amazon, σε συνδυασμό με οικονομικά κίνητρα. Η εταιρεία προβλέπει ότι στο κτίριο εντέλει θα εργάζονται περίπου 25.000 άτομα, ενώ σχεδιάζει να δημιουργήσει και ένα μικρότερο κτίριο στο Νάσβιλ του Τενεσί.

Πηγή: in.gr

#Φουτουριστικο_κτίριο #Βιρτζίνια #Amazon #Αρχιτεκτονική_και_Δόμηση

Evergreen-κτίρια-φύση

Ο «Evergreen Architecture» είναι ένα λεύκωμα για κτίρια που έχουν στον πυρήνα τους τη φύση. Το ιδανικό coffee table book για όσους αγαπούν τη φύση και την αρχιτεκτονική.


Καθώς το δομημένο περιβάλλον εξακολουθεί, σε όλον τον κόσμο, να διεισδύει στα φυσικά οικοσυστήματα, πολλοί αρχιτέκτονες έχουν αρχίσει να αλλάζουν την προσέγγισή τους για να δημιουργήσουν οικίες και γραφεία, παίρνοντας υποδείξεις από την ίδια τη φύση.

Στις σελίδες του «Evegreen Arcitecture: Overgrown Buildings and Greener Living» από τον εκδοτικό οίκο Gestalten θα βρει κανείς πρότζεκτ ή σχέδια που χρησιμοποιούν πράσινες στέγες, κάθετους κήπους, ουρανοξύστες με εκατοντάδες δέντρα.

evergreen-κτίρια-έχουν-στον-πυρήνα-τους-τη-φύση

Το The Farmhouse, ο 30 ορόφων πύργος Urban Forest, το Bosco Verticale, το εξαιρετικά δημοφιλές ζεύγος πύργων που σχεδίασε ο Stefano Boeri για το Μιλάνο και ο Eden είναι μερικά από τα πιο εμβληματικά έργα του είδους και αποτελούν έμπνευση για ακόμα περισσότερο «πράσινο» στην πόλη.

*Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Gestalten.

Πηγή: michanikos-online.gr

#Φύση #Κτίρια #Αρχιτεκτονική #Αρχιτεκτονική_Και_Δόμηση

Οι καιροί αλλάζουν – και, δυστυχώς, όχι προς το καλύτερο. Με πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την υφήλιο να στερούνται επαρκούς στέγασης και το UN-Habitat-το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη- να εκτιμά ότι έως το 2030, 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ή το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχουν ανάγκη πρόσβασης σε προσιτές οικιστικές λύσεις, πλέον ίσως να πρέπει να στραφούμε σε άλλες λύσεις, πιο ανέξοδες.


Μια εξ αυτών είναι η κατασκευή σπιτιών με τρισδιάστατη εκτύπωση, μια επιλογή που μπορεί να προσφέρει στους ανθρώπους ένα βαθμό ανεξαρτησίας και ελευθερίας στο να κατασκευάζουν τις οικίες τους χωρίς να εξαρτώνται από την βιομηχανία κατασκευής σπιτιών.

Κάπως έτσι, τα τελευταία χρόνια, ξεπηδάνε (αρχής γενομένης από την Ευρώπη) όλο και περισσότερα σπίτια που έχουν δημιουργηθεί με τρισδιάστατη εκτύπωση η οποία εγγυάται λιγότερο χρόνο και χαμηλότερο κόστος κατασκευής.

Πλέον, το στεγαστικό αυτό trend έφτασε μέχρι τις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στο Οστιν του Τέξας, εκεί όπου μια σειρά από τρισδιάστατες εκτυπωμένες κατοικίες δύο έως τεσσάρων υπνοδωματίων θα είναι έτοιμες εντός του 2021.

Κατοικίες διαθέσιμες προς πώληση

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, οι κατοικίες που ονομάζονται East 17th Street Residences είναι πλέον διαθέσιμες προς πώληση με την κατασκευαστική εταιρεία ICON να ισχυρίζεται ότι «είναι τα πρώτα σπίτια φτιαγμένα με 3D εκτύπωση προς πώληση στις ΗΠΑ και είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους ενοίκους.

Οι τέσσερις κατοικίες έχουν κάποιες πολύ ευδιάκριτες καινοτομίες. Λόγου χάρη, οι τοίχοι των σπιτιών κατασκευάστηκαν με ένα σύστημα ονόματι Vulcan, το οποίο χρησιμοποιεί ρομποτικό εξοπλισμό για να στρώσει το τσιμέντο πάνω σε γραμμωτές επιφάνειες. Μια διαδικασία που, όπως σημειώνει η ίδια η εταιρεία, «δημιουργεί ένα ισχυρότερο δομικό υλικό σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τεχνικές και κάνει τα σπίτια πιο ανθεκτικά σε ακραίες καιρικές συνθήκες».

Η ICON κάνει λόγο για «εξαιρετικά ανθεκτικά σπίτια που μπορούν να αντέχουν στη φωτιά, τις πλημμύρες, τον άνεμο και άλλες φυσικές καταστροφές καλύτερα από τα συμβατικά χτισμένα σπίτια».

Στο μεταίχμιο της οικιστικής καινοτομίας

Η εταιρεία έχει παραδώσει ήδη δύο σπίτια δύο υπνοδωματίων και δύο σπίτια τεσσάρων υπνοδωματίων, τα οποία ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Μάρτιο. Όσο για τον χρόνο που απαιτήθηκε για την κατασκευή τους; Από εκεί που ένα συμβατικό σπίτι θέλει, το ελάχιστο, ένα με ενάμιση μήνα σκληρής δουλειάς προκειμένου να κατασκευαστεί, οι συγκεκριμένες οικίες χρειάστηκαν μόλις πέντε έως επτά ημέρες για να εκτυπωθούν σε 3D μορφή.

Οι εσωτερικοί χώροι των σπιτιών σχεδιάστηκαν από την φημισμένη αμερικανίδα αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων Κλέρ Ζίνεκερ, η οποία χρησιμοποίησε φυσικά δομικά υλικά όπως ξύλο, μέταλλο και σκυρόδεμα, ενώ όλος ο οικιακός εξοπλισμός, από τα πόμολα μέχρι τα κάγκελα, είναι εξολοκλήρου από φυσικά υλικά.

Στους χώρους κυριαρχούν τα ουδέτερα χρώματα, με τις οικίες να διαθέτουν επίσης ξύλινα ντουλάπια, πλεκτά χαλιά, διπλά τζάμια, θερμοσίφωνες χωρίς δεξαμενή και συστήματα εναλλασσόμενου ρεύματος που βοηθούν στην όσο το δυνατόν καλύτερη ενεργειακή απόδοση.

Όπως σημειώνει η εταιρεία, τα σπίτια των δύο υπνοδωματίων είναι ήδη κλεισμένα, αλλά τα δύο σπίτια των τεσσάρων υπνοδωματίων είναι ακόμα διαθέσιμα προς πώληση.

Και η ICON δεν σταματάει εδώ: στα άμεσα σχέδιά της είναι να επεκτείνει την συγκεκριμένη τεχνολογία τόσο για την κατασκευή κατοικιών στον πλανήτη Άρη, σε συνεργασία με την NASA, όσο και για την κατασκευή προσιτών οικιών για φτωχούς πληθυσμούς της Λατινικής Αμερικής διαμέσου του φιλανθρωπικού πρότζεκτ Fuseproject.

Τον περασμένο Μάιο, ένα ζευγάρι από την Ολλανδία μετακόμισε στο πρώτο στην Ευρώπη σπίτι που κατασκευάστηκε πλήρως από 3D εκτυπωτή. Ο λόγος για ένα ζευγάρι συνταξιούχων ιδιωτικών υπαλλήλων από το Άμστερνταμ, τον 67χρονο Χάρι Ντέκερς και την 70χρονη Ελίζ Λουτζ. Οι δύο τους έλαβαν το ψηφιακό τους κλειδί, μια εφαρμογή που τους επιτρέπει να ανοίξουν την πόρτα του πρωτότυπου bungalow 97 τ.μ. που διαθέτει δύο υπνοδωμάτια και εκτυπώθηκε σε ένα κοντινό εργοστάσιο.

«Είναι όμορφο», λέει η Ελίζ. «Σου δίνει την αίσθηση ενός καταφυγίου, νιώθεις ασφαλής», προσθέτει ο σύζυγός της, επισημαίνοντας ότι θα το νοικιάσουν για ένα εξάμηνο, έναντι 800 ευρώ μηνιαίως.

Δείτε πώς είναι τα πρώτα σπίτια φτιαγμένα με τρισδιάστατη εκτύπωση

Το σπίτι, όπως ανέφερε ο Guardian στο δημοσίευμά του, αποτελείται από 24 στοιχεία από σκυρόδεμα, τα οποία εκτυπώνονται από μια μηχανή που ψεκάζει το ένα στρώμα σκυροδέματος πάνω στο άλλο προτού προστεθούν οι τελευταίες πινελιές, συμπεριλαμβανομένης μιας οροφής. Τα στρώματα, όπως και στην περίπτωση των σπιτιών στο Όστιν, προσδίδουν μια ραβδωτή υφή στους τοίχους του σπιτιού τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

Το σπίτι αυτό «είναι το πρώτο που ενέκριναν οι τοπικές Αρχές, αλλά και το πρώτο που κατοικείται από άτομα, που πληρώνουν για να ζήσουν σ’ αυτό», δήλωσε ο Μπας Χούισμανς, διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής εταιρείας Weber Benelux.

«Συνολικά χρειαστήκαμε 120 ώρες για να το εκτυπώσουμε, αλλά αν δεν κάναμε διαλείμματα η διαδικασία θα έπαιρνε μόλις πέντε ημέρες, αφού ο 3D εκτυπωτής δεν χρειάζεται να σταματήσει για να ξεκουραστεί, να φάει ή να κοιμηθεί», πρόσθεσε.

Πηγή: newsbeast.gr

#ΗΠΑ #Τέξας #3D_printer #ICON #κτίρια # σπίτια #Αρχιτεκτονική_και_Δόμηση