Σανγκάη : Το αστρονομικό μουσείο είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα

μουσείο-Σανγκάη

Το διάστημα είναι ένα μέρος όπου όλοι μας με τον ένα ή το άλλο τρόπο θέλουμε να πάμε. Τα μέσα όμως ακόμη δεν μας το επιτρέπου έτσι περιοριζόμαστε στα μουσεία αστρονομίας και στα τηλεσκόπια για να βιώσουμε λίγο από τη δόξα του αγνώστου.


Το αρχιτεκτονικό γραφείο Ennead Architects ολοκλήρωσε, σε μια μεγάλη έκταση πράσινου στη Σαγκάη της Κίνας, την κατασκευή του μεγαλύτερου Μουσείου αστρονομίας στον κόσμο, το οποίο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό στις 18 Ιουλίου.

Δεν έχει ξαναδεί τέτοιο κτίριο. Η μορφή του αντιπροσωπεύει πλανήτες σε τροχιά. Είναι πραγματικά ένα μοντέρνο αριστούργημα της αρχιτεκτονικής, άξιο του θαύματος του διαστήματος.

Το μνημειακών διαστάσεων αρχιτεκτόνημα είναι σχεδιασμένο χωρίς ευθείες γραμμές ή ορθές γωνίες, απηχώντας τη γεωμετρία του σύμπαντος και τη δυναμική ενέργεια των ουράνιων σωμάτων.

Κάτι τέτοιο φυσικά δυσκόλεψε πολύ τους αρχιτέκτονες για να το κατασκευάσουν.

«Κατασκευάζοντας αυτό το κτήριο, θελήσαμε να δημιουργήσουμε ένα μέρος όπου η αποστολή του ιδρύματος είναι πλεγμένη πλήρως με μια αρχιτεκτονική που αυτή η ίδια διδάσκει και βρίσκει μορφή σε κάποιες από τις θεμελιώδεις αρχές που καθορίζουν το σύμπαν μας» επισήμανε ο Thomas J. Wong, σχεδιαστής στο Ennead Architects.

το-αστρονομικό-μουσείο-σανγκάη

Το κτίριο αυτό είναι πραγματικά ένα θαύμα της επιστήμης και την ίδια στιγμή φιλοξενεί μέσα του τον τρόπο να κοιτάμε το διάστημα.

Με 39.000 τετραγωνικά μέτρα, το νέο αστρονομικό παράρτημα του Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σαγκάης είναι το μεγαλύτερο Μουσείο σε όλον τον κόσμο που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στη μελέτη της αστρονομίας.

το-αστρονομικό-μουσείο-σανγκάη

Η πρόσοψη του Μουσείου χαρακτηρίζεται από ελικοειδείς αρχιτεκτονικές λωρίδες ενώ το περίβλημά του σχηματίζει μια σειρά από καμπυλωτές διαδρομές, έντονα επηρεασμένες από την έλξη της βαρύτητας. Το ίδιο το Μουσείο και κάθε ένα από τα τρία βασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία που ορίζουν το σχέδιο -ο οφθαλμός (oculus), ο ανεστραμμένος θόλος και η σφαίρα- λειτουργούν ως αστρονομικά όργανα, ιχνηλατώντας τον ήλιο, τη σελήνη και τα άστρα.

Πηγή: msn.com

#Σανγκάη #Κίνα #Αστρονομικό_μουσείο #Κτίριο #Αρχιτεκτονική_Και_Δόμηση

Άψογα στις μεταβολές καιρικών συνθηκών ανταποκρίνονται τα κουφώματα αλουμινίου, εμφανίζοντας μεγάλη προσαρμοστικότητα ακόμη και σε περιοχές με έντονες διακυμάνσεις:

 Μία σπουδαία λύση για την απώλεια ενέργειας, είναι ο εξοπλισμός του σπιτιού μας με συστήματα κουφωμάτων αλουμινίου με θερμοδιακοπή

 Τα Οφέλη των κουφωμάτων με θερμοδιακοπτόμενα συστήματα ειναι οτι

 Η αποτελεσματικότητα των θερμοδιακοπτόμενων κουφωμάτων προϋποθέτει μελέτη από την επιχείρηση κατασκευής, για σωστή τοποθέτηση και εφαρμογή και την ιδανική επιλογή υαλοπίνακα.

 Τα Συστήματα Αλουμινίου με Θερμοδιακοπή :

Θερμοδιακοπή: είναι η παρεμβολή μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού προφίλ αλουμινίου, ενός υλικού, το οποίο είναι κακός αγωγός της θερμότητας.

Το μυστικό στα συστήματα θερμοδιακοπής κρύβεται στο πολυαμίδιο. Το πολυαμίδιο είναι ένα πολύ ανθεκτικό υλικό, το οποίο εκτός από την πολύ μικρή αγωγιμότητα διαθέτει και υψηλή σκληρότητα, γεγονός το οποίο συμβάλλει στη στιβαρότητα και ανθεκτικότητα των κουφωμάτων. Είναι το μονωτικό υλικό που τοποθετείται σαν μπαρέτα στη διατομή του προφίλ και αποτελεί ουσιαστικά μια θερμοπλαστική ρητίνη. Αυτό που πρακτικά κάνει, είναι να διακόπτει τη μετάδοση της εξωτερικής θερμοκρασίας στο εσωτερικό των κουφωμάτων, λόγω του ότι αποτελεί κακό αγωγό θερμότητας. Το τελικό αποτέλεσμα είναι να βοηθάει στην τελειοποίηση και την αρτιότητα μιας στιβαρής τελικής κατασκευής.

Τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου, μειώνουν την απώλεια θερμότητας σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ότι τα απλά κουφώματα αλουμινίου.

Τα Θερμοδιακοπτωμενα κουφωματα συμβαλλουν στην:

-Εξοικονόμηση ενέργειας– Μείωση δαπανών κλιματισμού– Μείωση θερμικής απώλειας το χειμώνα– Ελαχιστοποίηση κατανάλωσης ενέργειας για κλιματισμό το καλοκαίρι– Ανθεκτικότητα σε ακραίες καιρικές συνθήκες– Μείωση συμπύκνωσης υδρατμών στην εσωτερική επιφάνεια των προφίλ– Χαμηλή διαπερατότητα αέρα– Ηχομόνωση

 Τα θερμοδιακοπτόμενα συστήματα κουφωμάτων αποτελούν μία πολύ καλή επιλογή για την εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι.

Το οικόπεδο 8 στρεμμάτων βρίσκεται στους λόφους έξω από το Πόρτο Χέλι της Αργολίδας. Με μια πλαγιά που βλέπει νότια, η περιοχή έχει θέα στο Αιγαίο, το νησί των Σπετσών, και με πανοραμική οπτική προς όλες τις κατευθύνσεις.


Το οικόπεδο οργανώνεται σε τρεις ζώνες: το χαμηλότερο επίπεδο κοντά στο δρόμο που σχηματίζει την προσέγγιση του σπιτιού με ένα δακτυλιοειδές δρόμο και μια απότομη κλίση εξωραϊσμού, το μεσαίο επίπεδο δημιουργεί το κύριο οροπέδιο για την κατοικία Villa White και τους παρακείμενους εξωτερικούς χώρους (κύρια βεράντα στην πισίνα, κήπους, παιδότοπος, bbq, αποθήκες, γκαράζ), και το ανώτερο επίπεδο που προσομοιώνει την αίσθηση του λόφου με ένα υπαίθριο καθιστικό στην κορυφή και ένα οργανικά διαμορφωμένο μονοπάτι μέσα από την καλλιεργούμενη πλευρά του λόφου.

οικόπεδο-Πελοπόννησο-Villa-White

Η κύρια ιδέα του σχεδιασμού ήταν να δημιουργήσει μια ανοιχτή κάτοψη, να σπάσει τις μεγάλες προγραμματικές απαιτήσεις της κατοικίας ώστε όλοι να απολαμβάνουν την οπτική και λειτουργική συσχέτιση με το τοπίο, ενώ παράλληλα οι ογκομετρικές συνθέσεις, ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός και όλα τα λευκά τελειώματα συνδέουν το ένα με το άλλο.

οικόπεδο-Πελοπόννησο-Villa-White

Οι κύριες κατευθύνσεις υπογραμμίζονται, με την ανατολή-δύση να γίνει ο διαμήκης άξονας για να στεγάσει τις αντίστοιχες πτέρυγες και ο άξονας βορρά-νότου να γίνει ο σύνδεσμος του σχεδιασμού με τον κεντρικό φουαγιέ εισόδου, το διπλοτάβανο αίθριο και τη σύνδεση με την βεράντα πισίνας.

οικόπεδο-Πελοπόννησο-Villa-White

Στο ισόγειο, το καθιστικό και ένας ξενώνας τοποθετούνται στην ανατολική πτέρυγα, ενώ η τραπεζαρία, η κουζίνα και το βεστιάριο βρίσκονται στη δυτική πτέρυγα. Στον επάνω όροφο, στα ανατολικά τοποθετούνται τρία υπνοδωμάτια με τα μπάνια τους, ενώ στα δυτικά η κύρια κρεβατοκάμαρα με το δικό της βεστιάριο και μπάνιο.

Στο υπόγειο υπάρχουν βοηθητικοί χώροι (πλυντήριο, παιδότοπος, γυμναστήριο) και δύο επιπλέον υπνοδωμάτια. Και στα δύο επίπεδα οι βεράντες ενσωματώνονται στον σχεδιασμό χρησιμοποιώντας τα φορμαλιστικά χαρακτηριστικά και το στοιχείο του νερού, δημιουργώντας μια ρευστότητα καθώς και ημι-ιδιωτικούς χώρους για υπαίθρια καθιστικά.

οικόπεδο-Πελοπόννησο-Villa-White

Τα μεγάλα ανοίγματα από τοίχο σε τοίχο της εταιρίας Sky-Frame έχουν χρησιμοποιηθεί προσεκτικά σε όλο το σπίτι για να μεγιστοποιήσουν τις εσωτερικές και εξωτερικές συνδέσεις, δίνοντας την αίσθηση ότι είναι ένα με την περιβάλλουσα φύση, ενώ οι προεξωχές παρέχουν σκίαση και προστασία.

Η αυστηρή γεωμετρία της κατοικίας Villa White είναι ισορροπημένη απαλά με την ύπαιθρο της Αργολίδας. το λευκό χρώμα αντιπαραβάλλεται με την πολύχρωμη παλέτα της περιοχής, και η φορμαλιστική απλότητα αντιμετωπίζει την προγραμματική λειτουργικότητα σε μια ξεχωριστή αλλά αρμονική αντιπαράθεση.

Πηγή: gargalianoionline.gr

#Villa_White #Πελοπόννησο #Αργολίδα #Κατοικία #Αρχιτεκτονική_και_Δόμηση

Μύκονο

Εκατόν πέντε τετραγωνικά χιλιόμετρα γης που βρέχονται από άκρη σ’ άκρη από τη θάλασσα των Κυκλάδων. Ένας άγονος, στείρος βράχος ανθεκτικός αυτόφωτος και ετερόφωτος ταυτόχρονα. Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται αυτό το σχήμα, τόσο αληθινό είναι αν φέρει κανείς στο νου τη Μύκονο.


Από τη μια πλευρά η μοναδική χρωματική παλέτα με τη γαλανόλευκη αρχιτεκτονική κουλτούρα που αναμειγνύεται τόσο ιδανικά με τις μενεξεδί αποχρώσεις του ηλιοβασιλέματος και την ώχρα της γης. Τα καταγάλανα νερά στις παραλίες με τις χρυσές αμμουδιές. Σαγηνευτικοί βράχοι σμιλευμένοι από τη γλύπτρια φύση ένας τόπος λουσμένος από φως- αυτόφωτος. Από την άλλη πλευρά ο διάλογος του τόπου με τους ανθρώπους κάνει τη Μύκονο μοναδική. Η ενέργεια από το ανθρώπινο πέρασμα στα σοκάκια, στα μαγαζιά, τα γέλια, τη διασκέδαση, τη ξεγνοιασιά τη κουλτούρα- η Μύκονος είναι και ετερόφωτη γιατί φωτίζεται από τους ντόπιους και τους επισκέπτες και υμνήθηκε από ποιητές και λογοτέχνες με τη φήμη της να φτάνει στα πέρατα του κόσμου.

αεροδρόμιο-Μύκονο

Το νησί του Ανέμου, το κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, ο νούμερο ένα προορισμός για κοσμικές αλλά και πιο ήρεμες διακοπές, η Μύκονος ήδη από την δεκαετία του ’60 κατέγραφε τουριστική άνθιση.

αεροδρόμιο-Μύκονο

Οι Μυκονιάτισσες και οι Μυκονιάτες βρίσκονται στο πηδάλιο της τουριστικής διαχείρισης διαγράφοντας μια πορεία προς την ισορροπημένη ανάπτυξη.

Η νέα γενιά μεγαλώνει με ανοιχτούς ορίζοντες και αλλιώτικη δυναμική πάνω στο τι ακριβώς σημαίνει γιορτή ζωής βοηθώντας το νησί να απογειωθεί αγκαλιάζοντας την καινοτομία. Μια από τις επενδύσεις που έτυχε θερμής υποδοχής είναι και αυτή στο αεροδρόμιο του νησιού.

αεροδρόμιο-Μύκονο

Ο σχεδιασμός του στηρίζεται στη φιλοσοφία ότι η νέα όψη του αεροδρομίου στη Μύκονο θα πρέπει να συνδυάζει τη σύγχρονη αρχιτεκτονική με τον παραδοσιακό χαρακτήρα των Κυκλάδων.

Η πρόκληση για τις ομάδες εργασίας των αρχιτεκτονικών γραφείων που ανέλαβαν το έργο ήταν μεγάλη, καθώς κλήθηκαν να δώσουν μια ενιαία μορφή σε ένα κτίριο που – από το 1971 οπότε και θεμελιώθηκε – αποτέλεσε αντικείμενο συνεχών επεκτάσεων και αναδιαρρυθμίσεων. Στόχος ήταν να δοθεί ένας ενιαίος χαρακτήρας στις όψεις του κτιρίου, ο οποίος θα έχει αναφορά στις ιδιαίτερες μορφολογικές αρχές της μυκονιάτικης αρχιτεκτονικής αλλά ταυτόχρονα θα ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές ενός μοντέρνου αεροδρομίου.

Εμπνευσμένη από τους περιστερώνες του Αιγαίου, τα χαρακτηριστικά αυτά κτίρια λαϊκής αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής, η σχεδιαστική προσέγγιση «παντρεύει» την παράδοση της Μυκόνου με την μοντέρνα- σύγχρονη πλευρά της. Έτσι η αναβαθμισμένη πλέον αεροδρομική υποδομή αποτελεί συνέχεια της αισθητικής και της αρχιτεκτονικής του τοπίου προσκαλώντας τους ταξιδιώτες και χρήστες του να ανακαλύψουν το νησί και μέσα από το αεροδρόμιό του.

Τα έργα που υλοποιήθηκαν στο αεροδρόμιο μεταξύ άλλων είναι τα εξής:

  • Επέκταση στην βόρεια πλευρά του υφιστάμενου κτηρίου συνολικής επιφάνειας 2000τ.μ. η οποία θα στεγάσει το νέο τμήμα αφίξεων του αεροδρομίου.
  • Επέκταση κατά 500τ.μ. του υφιστάμενου κτηρίου για τη δημιουργία περισσοτέρων πυλών αναχώρησης
  • Πλήρης αναδιαμόρφωση – ανακαίνιση των εσωτερικών χώρων
  • Δημιουργία νέων εμπορικών καταστημάτων και εστίασης στον χώρο των αναχωρήσεων.
  • Πλήρης ανακαίνιση των υφιστάμενων χώρων υγιεινής
  • Δημιουργία δύο νέων χώρων διακεκριμένων επιβατών
  • Τοποθέτηση μοντέρνου συστήματος διαχείρισης αποσκευών και ανίχνευσης εκρηκτικών
  • Επανασχεδιασμός ολόκληρης της περιοχής κυκλοφορίας οχημάτων στην είσοδο του αεροσταθμού

Το νέο αεροδρόμιο αντανακλά το όραμα της τοπικής κοινωνίας, καθώς το τελικό αποτέλεσμα αναφορικά με το αρχιτεκτονικό του σχέδιο προτάθηκε από τη διαχειρίστρια εταιρεία ύστερα από συζητήσεις και ανοιχτό διάλογο μαζί τους.

Η συνολική επένδυση ανήλθε σε 25 εκατ. ευρώ έτσι ώστε να μπορούμε σήμερα να μιλάμε για ένα σύγχρονο αεροδρόμιο με αναβαθμισμένες υπηρεσίες και περισσότερες επιλογές- μια πύλη τουρισμού εφάμιλλη του πανέμορφου αυτού τόπου.

Πηγή: newsbeast.gr

#Αερολιμένας #Μύκονος #Κυκλάδες #Αρχιτεκτονική_και_Δόμηση