Μια γαλλική αρχιτεκτονική εταιρεία με έδρα το Παρίσι, παρουσίασε πρόσφατα ένα πραγματικά εντυπωσιακό πρότζεκτ για την πολύβουη συνοικία La defence του Παρισιού που στεγάζονται κυρίως επιχειρήσεις.


Παρουσίασαν τον πύργο «tour saint-gobain», που βρίσκεται στην επιχειρηματική συνοικία του Παρισιού και αποτελεί την «μελλοντική βιτρίνα» για την τεχνογνωσία και τη διεθνή εικόνα της εταιρείας καθώς το κτίριο είναι απόλυτα «φιλικό προς το περιβάλλον».

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές, ο πύργος είναι ένας αποτελεσματικός, λειτουργικός και ευέλικτος σύνδεσμος ανάμεσα στον κόσμο του προαστίου, με τις γύρω κατοικημένες περιοχές. Το βασικό μέλημα της εταιρείας ήταν η δημιουργία ενός κτιρίου που θα επηρεάζει άμεσα τους ανθρώπους. Ειδικότερα, οι αρχιτέκτονες είχαν ως στόχο να προκαλέσουν συναισθήματα σε όσους βλέπουν το κτίριο, χρησιμοποιώντας μια νέα δυναμική γεωμετρία με βασικό στοιχείο το ρομβοειδές σχήμα.

Στην ουσία ο πύργος είναι εμπνευσμένος από τις γεωμετρίες διαμαντιών και έχει σχεδιαστεί με έμφαση στα περιβαλλοντικά ζητήματα, με μια σειρά αρχιτεκτονικών και τεχνικών συνδυασμών και λύσεων που καθιστούν τον πύργο βιοκλιματικό. Εγκαταστάθηκαν ηλιακές οροφές, ειδικά συστήματα για θερμική απόδοση της πρόσοψης, ενώ το νερό της βροχής συλλέγεται για το πότισμα των κήπων.

πύργο-στο-Παρίσι

Η ξεχωριστή μορφολογία του πύργου τον κάνει να φαίνεται σαν να αιωρείται, ενώ είναι χωρισμένο σε τρία τμήματα: το κύριο μέρος που στεγάζει τους χώρους των γραφείων, το κάτω τμήμα που περιλαμβάνει τις υπηρεσίες και άλλους χώρους ανοιχτούς στο κοινό και το πάνω τμήμα που είναι ο χώρος «plein ciel» (ανοιχτός ουρανός).

πύργο-στο-Παρίσι

Το κτίριο περιλαμβάνει εντυπωσιακούς χώρους συναντήσεων, επικοινωνίας και υποδοχής, ενώ ένα εστιατόριο και ένας μεγάλος εσωτερικός κήπος συμπληρώνουν τις εγκαταστάσεις. Οι χώροι των γραφείων προσφέρουν πανοραμική θέα στην πόλη, ενώ υπάρχει επαρκής φυσικός φωτισμός που ενθαρρύνει την άμεση σχέση με το περιβάλλον. Τα δάπεδα των γραφείων έχουν προσιτούς εξωτερικούς κήπους που προστατεύονται από τον άνεμο.

Πηγή: lifo.gr

#Παρίσι #Κτίριο # Αρχιτεκτονική # Γυάλινος_Πύργος

Το μουσείο στην Ελβετία αναμένεται να ανοίξει στις 25 Ιουνίου 2020.


Το κτίριο του μουσείου «Musée Atelier Audemars Piguet» είναι κατασκευασμένο με μορφή σπιράλ, και βρίσκεται στην περιοχή του Vallee de Joux στην Ελβετία. Σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο BIG για να στεγάσει την κολεξιόν της κατασκευάστριας εταιρείας ρολογιών.

Οι καμπυλωτοί γυάλινοι τοίχοι και η πράσινη οροφή του υπόστεγου βρίσκεται δίπλα στο πρώτο εργαστήρι του Audemars Piguet, που είχε κατασκευαστεί το 1875.

Αυτό το ιστορικό κτίριο είχε ανακαινιστεί από το ελβετικό αρχιτεκτονικό γραφείο CCHE και συνδέθηκε με το νέο μουσείο, που επίσης κατασκευάστηκε από το γραφείο.

Το γραφείο BIG σχεδίασε τους καμπυλωτούς γυάλινους τοίχους του μουσείου να είναι ανθεκτικοί, έτσι ώστε να μην υπάρχουν κολώνες ή τοίχοι. Χάλκινο πλέγμα βρίσκεται πάνω από την γυάλινη πρόσοψη για να φιλτράρει το φως του ήλιου χωρίς να παρεμποδίζει τη θέα στα Όρη του Γιούρα.

Η σπιράλ οροφή του κτιρίου σχηματίζει παράθυρα- φεγγίτες που κατευθύνονται προς το κέντρο, τα οποία επίσης είναι επικαλυμμένα με ένα χάλκινο πλέγμα. Γρασίδι καλύπτει την οροφή του κτιρίου έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα καταπράσινο «κάλυμμα» το καλοκαίρι και ένα χιονισμένο τοπίο τον χειμώνα.

Στο εσωτερικό του, οι καμπυλωτοί γυάλινοι τοίχοι συγκλίνουν σε δεξιόστροφη κατεύθυνση προκειμένου να οδηγήσουν τους επισκέπτες μέσω του κτιρίου, σα να περπατούν μέσα στον μηχανισμό ενός ρολογιού.

μουσείο-Ελβετία

Τα πατώματα είναι κεκλιμένα για να ακολουθούν την κλίση του εδάφους, ανεβαίνοντας ή κατεβαίνοντας καθώς κανείς περπατά από την είσοδο προς το κέντρο του κτιρίου.

Το γερμανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Atelier Brückner σχεδίασε τους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου, που εκθέτει 300 ρολόγια από την συλλογή του brand.

Στο κέντρο του σπιράλ βρίσκεται το «Universelle»- το πιο πολύπλοκο ρολόι του Audemars Piguet, το οποίο κατασκευάστηκε το 1899. Άλλα αστρονομικά ρολόγια είναι κατανεμημένα γύρω από αυτό το κέντρο, όπως πλανήτες στο ηλιακό σύστημα.

Το κάθε ρολόι έχει εκτεθεί σε μια μεταλλική θήκη που έχει το σχήμα ενός αστρονομικού οργάνου που στηρίζεται σε μια λεπτή κολώνα, στερεωμένη στο έδαφος.

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν επίσης γλυπτά και κινητά μοντέλα που δείχνουν τις εσωτερικές λειτουργίες των ρολογιών. Πάγκοι έχουν τοποθετηθεί ως διαδραστικές οθόνες για επισκέπτες που θέλουν να δοκιμάσουν τις δεξιότητές τους στην ωρολογοποιία.

Δυο ατελιέ βρίσκονται στο μουσείο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθούν τους ωρολογοποιούς εν ώρα εργασίας. Στο εργαστήρι Grandes Complications, ένα μόνο ρολόι κατασκευάζεται από 648 κομμάτια σε ένα διάστημα οκτώ μηνών.

Στο δεύτερο εργαστήρι, το «Métiers d’Art», κοσμηματοπώλες και υπεύθυνοι τοποθέτησης πολύτιμων λίθων εργάζονται στις συλλογές «Haute Joaillerie».

Πηγήdezeen.com

#Κτίριο #Μουσείο #γυάλινοι_τοίχοι #σπιράλ #Ελβετία