Η σημαία του Καζακστάν έγινε πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία ενός κτιρίου στη πρωτεύουσα.
Οι αρχιτέκτονες του κτιρίου και η Omega Render έχουν οραματιστεί ένα κτίριο που εκτείνεται σε ένα ποτάμι στο Nursultan, πρωτεύουσα του Καζακστάν.
Το κτίσμα θα έχει μια τρύπα στη μέση για να παραπέμπει στην εθνική σημαία.
Ο βασικός αρχιτέκτονες με βάση του το Rotterdam και το Omega Render δημιούργησαν ένα σχέδιο για τον μεγαλύτερο όμιλο ανάπτυξης BI του Ομίλου BI.
Ονομάζεται «Tower of the Sun» και είναι ένα από τα τρία σχέδια που ο σχεδιάστηκαν για την περιοχή στο Nursultan, την πόλη που ήταν γνωστή ως Astana.
Το κτίριο των 75.000 τετραγωνικών μέτρων προτείνεται σε μια τοποθεσία κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο Ak Orda στο κέντρο της πόλης. Θα κατασκευαστεί σε ολόκληρο τον ποταμό Ishim.
Το χαμηλότερο επίπεδο θα γίνει μια δημόσια γέφυρα πεζών και ποδηλατών. Μια μεγάλη τρύπα, η οποία έχει σχεδιαστεί για να αντιπροσωπεύει τον ήλιο στη σημαία του Καζακστάν.
Η οπή θα κατασκευαστεί στο κέντρο του κτιρίου που θα έχει ύψος 121 μέτρα. «Το σχήμα του κτιρίου είχε ως έμπνευσή του την εθνική σημαία του Καζακστάν.
Μια εικόνα με ένα μπλε ορθογώνιο καμβά και έναν κίτρινο κύκλο στο κέντρο», δήλωσε ο Vladimir Konovalov ένας εκ των Αρχιτεκτόνων.
Η τρύπα στη μέση εξυπηρετεί ώστε να μη χαθεί η θέα προς το παλάτι μέσω της εθνικής οδού.
«Το κτίριο είναι στρατηγικά τοποθετημένο στη γραμμή προβολής μεταξύ της κύριας οδού και του παλατιού, οπότε κατά την οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο δεν αποκλείουμε τη θέα προς το Προεδρικό Μέγαρο», δήλωσε ο Konovalov στο Dezeen.
Πάνω από τη δημόσια γέφυρα, το κτίριο θα έχει ένα εμπορικό κέντρο δύο ορόφων, με πολυτελή διαμερίσματα και γραφεία στα παραπάνω πατώματα.
Το κτίριο θα ολοκληρώνεται με μια δημόσια βεράντα στον τελευταίο όροφο, η οποία θα προσφέρει θέα σε όλη τη Nursultan. «Αποτελεί ελκυστικό κομμάτι στη πρωτεύουσά του Καζακστάν και παρέχει μια πολύ αναγκαία γέφυρα πεζών μεταξύ δύο σημαντικών πάρκων που βρίσκονται σε διαφορετικές πλευρές του ποταμού», πρόσθεσε ο Konovalov.
Οι αρχιτέκτονες και η Omega Render έχουν σχεδιάσει το κτίριο ώστε να έχουν «σχεδόν μηδέν απαιτήσεις ενέργειας».
Ως μέρος του σχεδίου, ο ποταμός που τρέχει κάτω από το κτίριο θα συμβάλει άμεσα μέσω της ροής του.
Η ροή του ποταμού θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Η Astana μετονομάστηκε σε Nursultan τον Μάρτιο του 2019. Η πόλη φιλοξένησε μια παγκόσμια έκθεση το 2017.
Την εποχή εκείνη, ο αρχιτέκτονας φωτογράφος Paul Raftery αποθανάτισε μερικές από τις «τρελές πλευρές αρχιτεκτονικής» της πόλης.
Πηγή: Dezeen.com