Η «καρδιά της Μάλτας» στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού ορόσημου της χώρας.


Ο αρχιτέκτονας Svetozar Andreev σε συνεργασία με την Elena Britanishskaya, πρότειναν τη δημιουργία ενός νέου έργου τέχνης που θα αντικαταστήσει το κατεστραμμένο «Γαλάζιο Παράθυρο», το διάσημο τοπόσημο που κοσμούσε την ακτή της Μάλτας.  

Το εμβληματικό «tieqa żerqa», ο βραχώδης σχηματισμός που έμοιαζε με αψίδα είχε καταστραφεί από μία καταιγίδα το 2017.

Το νέο πρότζεκτ που ονομάζεται «καρδιά της Μάλτας» έχει σκοπό να δημιουργήσει ένα νέο οπτικό ορόσημο, δημιουργώντας μία πολυγωνική αρχιτεκτονική μορφή με καθρέφτες και χάλυβα, που θα αναμιγνύονται με το τοπίο και θα έχουν το ίδιο μέγεθος και αναλογίες με την αρχική βραχώδη αψίδα.

Η πρόταση του Andreev και της Britanishskaya οραματίζεται μια νέα μορφή που θα απλώνεται σε 5.000 και που θα είναι διατεταγμένη σε πέντε σπειροειδή επίπεδα.

Παράλληλα,  με μια εντυπωσιακή σύμπραξη από λέιζερ, κάθε σπειροειδές βήμα, θα αντιπροσωπεύει τα χίλια χρόνια ιστορίας της Μάλτας.

Η πρόταση υποβλήθηκε στις Αρχές της χώρας και ο αρχιτέκτονας-δημιουργός του έργου το περιγράφει ως το «τέλειο μνημείο και σύμβολο της συγχώνευσης του νεωτερισμού και της φύσης, του χρόνου και της ιστορίας και μαρτυρία της ανθεκτικότητας του ανθρώπινου πνεύματος».

Η «καρδιά της Μάλτας» στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού ορόσημου σε αυτή την περιοχή της χώρας. 

Για το έργο, ο αρχιτέκτονας προτείνει να αξιοποιηθούν οι τελευταίες τεχνικές και υλικά που είναι διαθέσιμα στην αρχιτεκτονική και στη ναυπηγική βιομηχανία που θα αντικατοπτρίζουν το περιβάλλον της Dwejra, κάτι που θα επιτρέψει την υλοποίηση του έργου, διατηρώντας παράλληλα το υπάρχον φυσικό παράκτιο τοπίο.

Πηγή: lifo.grS