Το Βερολίνο είναι για την τέχνη δρόμου ό,τι το Παρίσι για τα καφέ και το Άμστερνταμ για τα κανάλια.

Πλέον, από το περασμένο Σαββάτο, η πρωτεύουσα της Γερμανίας – και UNESCO City of Design – φιλοξενεί το Museum of Urban Contemporary Art, το μεγαλύτερο μουσείο τέχνης δρόμου στον κόσμο.

Αποτέλεσμα εικόνας για Το μεγαλύτερο μουσείο τέχνης δρόμου στον κόσμο

Ένα πενταώροφο κτίριο, στη συνοικία Σένεμπεργκ θα στεγάζει έργα 100 από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες δρόμου στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των Shepard Fairey, 1010, Evol, Icy and Sot, Olek. Περίπου 30 καλλιτέχνες θα καλύψουν με εγκαταστάσεις τις γραμμές τραίνου που είναι ένα γύρω. Η πρόσοψη του κτιρίου θα είναι τυλιγμένη με τεράστιες νωπογραφίες πάνω σε κινητά πάνελ ώστε να ανανεώνονται με καινούργιες.

«Δεν πρόκειται για στρίμωγμα σ’ ένα σπίτι κάποιου πράγματος που ανήκει στον δρόμο» δήλωσε στον « Nast Traveller», ο διευθυντής του πρότζεκτ και επιμελητής του μουσείου, Γιάσα Γιανγκ. «Έχει να κάνει με το να δώσει σε αυτούς τους καλλιτέχνες τη ραχοκοκαλιά ενός ζωντανού μουσείου που αναπνέει, προστατεύοντας τη δουλειά τους και δίνοντας στον κόσμο τη δυνατότητα να πλησιάσει την εμπειρία κάποιου πράγματος το οποίο συχνά καλύπτουν με μπογιά».

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχουν ξεφυτρώσει διάφορα μουσεία τέχνης δρόμου σ’ όλον τον κόσμο, αλλά ο Γιανγκ τονίζει πως στο μουσείο στο Βερολίνο εκτίθενται όλα τα είδη της σύγχρονης τέχνης δρόμου: graffiti, paste-ups, sculptures, acrylic designs, τα πάντα.

Ένας «εναέριος» διάδρομος θα οδηγεί τους επισκέπτες από το ισόγειο μέσα από δύο τεράστιες αίθουσες έκθεσης σε δύο ορόφους στους οποίους διαμένουν και δημιουργούν καλλιτέχνες, των οποίων τα στούντιο θα είναι επισκέψιμα. Ένα αμφιθέατρο θα προσφέρεται για workshops, μια αυλή θα είναι γεμάτη με γλυπτά, και μια βιβλιοθήκη θα δίνει στέγη σε σχετική φιλολογία καθώς και σε φωτογραφίες της αναγνωρισμένης φωτορεπόρτερ Μάρθα Κούπερ, η οποία, τα τελευταία 30 χρόνια, καταγράφει τέχνη δρόμου σε όλον τον πλανήτη.

Αποτέλεσμα εικόνας για Το μεγαλύτερο μουσείο τέχνης δρόμου στον κόσμο

«Θα είναι απίστευτο το να περιδιαβαίνεις σε αυτόν τον χώρο. Παλιά, δεν είχες κάπου να πας για να μάθεις για την τέχνη δρόμου. Ελπίζουμε ότι αυτό το μουσείο θα συντελέσει στην αφήγηση των ιστοριών κάποιων από τους καλλιτέχνες-κλειδιά αλλά και τους αναδυόμενους καλλιτέχνες, και να δείξει από μέσα ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι» πρόσθεσε ο Γιανγκ.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η ομάδα Urban Nation – η ομάδα πίσω από την ίδρυση του μουσείου – προσκαλεί εκατοντάδες καλλιτέχνες δρόμου να έρθουν στο Βερολίνο και να εκφραστούν. Τώρα, χάρη σε κρατική επιδότηση ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ και επιπλέον χρηματοδότηση από το ίδρυμα Berliner Leben, η ομάδα απέκτησε μόνιμο χώρο για κάτι που παραδοσιακά ήταν εφήμερο. Και καλεί τους θιασώτες της τέχνης δρόμου να επισκεφθούν αυτόν το χώρο, δωρεάν.

Ναι, δωρεάν. Ως οφείλουν, καθώς η τέχνη δρόμου είναι τέχνη προσβάσιμη σε όλους, όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες.

Πηγή : parallaximag.gr

Η τελευταία αρχιτεκτονική “συνεισφορά” της εμβληματικής Zaha Hadid στον ορίζοντα της Νέας Υόρκης είναι το φουτουριστικό της έργο στο 520W28 στο Μανχάταν.

Η ολοκλήρωση του κτιρίου έφερε και τις πρώτες προσφορές των μεσιτικών γραφείων της πόλης.

Οι τιμές που ακούγονται στην αγορά του Μανχάταν κυμαίνονται από 15.000 δολάρια μέχρι και 22.500 ενώ το πιο ακριβό από τα διαμερίσματα πωλήθηκε ήδη τον Ιούλιο έναντι 7.25 εκατομ. δολαρίων. Το διαμέρισμα έχει δύο υπνοδωμάτια, δυόμιση μπάνια, ιδιωτικό μπαλκόνι και θέα στo High Line.

Έχω την αίσθηση ότι το κομμάτι θα καταλήξει στα χέρια ενός θαυμαστή Ζαχά Χατίντ“, δήλωσε ένας εκ των υπευθύνων ο κ. Ράσινο. “Ακόμη και αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τα προηγούμενα έργα της, ο καθένας μπορεί να έρθει να εκτιμήσει την ομορφιά και τις λεπτομέρειες που υπάρχουν σε αυτό το κτίριο.

Το 2004, η Hadid έγινε η πρώτη γυναίκα που έλαβε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker. Την στιγμή του θανάτου της, στην ηλικία των 65 ετών το Μάρτιο του 2016, πολλά από τα κτίριά της ήταν ακόμη υπό κατασκευή, συμπεριλαμβανομένου και του Al Wakrah Stadium στο Κατάρ, χώρος διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA του 2022.

Η Zaha ήταν μια πληθωρική προσωπικότητα που έσφυζε από ενέργεια, αυτοπεποίθηση και δυναμισμό.

Ένα ελεύθερο πνεύμα που επαναστάτησε σε κάθε κατεστημένο, σε κάθε γεωμετρική νόρμα και κανόνα. Αυτό το κράμα επαναστατικότητας, προκλητικότητας, ευστροφίας και αποφασιστικότητας αποτυπώθηκε με τον καλύτερο τρόπο στο έργο της.

Οι sexy μορφές, οι θηλυκές καμπύλες, οι σαγηνευτικές δυναμικές γραμμές και η αέναη κίνηση που χαρακτηρίζουν τις συνθέσεις της, θα μπορούσαν να ξεμυαλίσουν και να μαγέψουν τον καθένα.

Η συμβολή της στον χώρο της αρχιτεκτονικής ήταν αδιαμφισβήτητα καταλυτική. Μπορεί να έφυγε. Πρόλαβε όμως να αλλάξει μια για πάντα τους κανόνες του παιχνιδιού, αφήνοντάς μας ένα κόσμο περισσότερο εντυπωσιακό και πιο σοφό από αυτόν που εκείνη βρήκε.

 

Πηγή: parallaximag.gr

Το Αμπού Ντάμπι είναι επιτέλους έτοιμο να αποκτήσει το δικό του μουσείο του Λούβρου, καθώς στις 11 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του εντυπωσιακού νέου μουσείου.

Το φιλόδοξο πρότζεκτ αντιμετώπισε αρκετά εμπόδια μέχρι να υλοποιηθεί, καθώς καθυστέρησε για πέντε χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Το νέο μουσείο που θα κοσμεί το Αμπού Ντάμπι είναι έργο του διάσημου Γάλλου αρχιτέκτονα Ζαν Νουβέλ και, όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει είναι εντυπωσιακό.

Ο θόλος του, ο οποίος αγγίζει σε διάμετρο τα 180 μέτρα, είναι κατασκευασμένος από 7.000 τόνους χάλυβα και υποστηρίζεται από μόνο τέσσερις βάσεις.

Εσωτερικά, υπάρχουν περίπλοκες διατρήσεις στο πλέγμα του θόλου που δεν λειτουργούν μόνο για φυσική διακόσμηση, αφού θα διαχέουν το φως, αλλά θα δημιουργούν και ένα μικροκλίμα στο χώρο.

Η τέχνη που θα φιλοξενηθεί στο μουσείο θα προέρχεται από κάθε πλευρά του πλανήτη και θα απευθύνεται σε ανθρώπους κάθε κουλτούρας.

Ακόμα δεν είναι γνωστό ποια θα είναι η τιμή του εισιτηρίου, αλλά σύμφωνα με τις Αρχές Τουρισμού και Πολιτισμού θα είναι «προσιτό σε όλους».

Η κατασκευή του μουσείου πραγματοποιείται στο πλαίσιο του σχεδίου του Αμπού Ντάμπι να ενισχύσει τον τουρισμό του έως το 2020.

Στα εγκαίνια θα παραστεί και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Το έργο είναι το αποτέλεσμα διακυβερνητικής συμφωνίας που υπογράφηκε το 2007 ανάμεσα στο Παρίσι κα το Αμπού Ντάμπι. Διάρκειας 30 ετών, που προβλέπει ότι η Γαλλία θα προσφέρει την εμπειρογνωμοσύνη της, θα δανείσει έργα τέχνης και θα οργανώσει προσωρινές εκθέσεις έναντι ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Στο σύνολο αυτό, μόνο η παραχώρηση του ονόματος του Λούβρου έως το 2037 θα αποφέρει στο παρισινό μουσείο 400 εκατομμύρια ευρώ.

Η κατασκευή του μουσείου -που αρχικά εκτιμάτο στα 654 εκατομμύρια δολάρια (582 εκατ. ευρώ)- χρηματοδοτήθηκε από το Αμπού Ντάμπι πέραν της συμφωνίας συνεργασίας.

 

Πηγή: protothema.gr