Διεθνές βραβείο κέρδισε η εταιρεία White Arkitekter για το project Skelleftea που εκπόνησε και αφορά μια κατασκευή από ξύλο και γυαλί, όπου θα φιλοξενείται πολιτιστικό κέντρο, αλλά και ξενοδοχείο. Το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019.

Το συγκεκριμένο έργο θα κατασκευαστεί λίγο κάτω από τον Αρκτικό Κύκλο, στο βόρειο τμήμα της Σουηδίας, στην πόλη της Skellefteå. Μιας πόλης, η οποία έχει μακρά παράδοση στην αρχιτεκτονική και στις κατασκευές με ξύλο. Το συγκεκριμένο οίκημα θα αποτελείται από 19 ορόφους, με το συνολικό ύψος να αγγίζει τα 76 μέτρα. Η συγκεκριμένη κατασκευή θα φιλοξενεί το τοπικό θέατρο Västerbotten, το μουσείο Anna Nordlander, γκαλερί τέχνης, την τοπική βιβλιοθήκη, καθώς κι ένα 5αστερο ξενοδοχείο 16 ορόφων.

skelleftea-kulturhus-03-w-736x460

Η συνολική έκταση του συγκεκριμένου χώρου θα αγγίζει 24.940 τετραγωνικά μέτρα, θα είναι κατασκευασμένο από ξύλο και γυαλί. Η επιλογή των συγκεκριμένων υλικών έγινε ώστε να το κτίριο να ξεχωρίζει για την ευελιξία που θα προσφέρει, μιας και οι τοίχοι θα μπορούν να σύρονται, ώστε οι διαθέσιμοι χώροι να προσαρμόζονται κατά το δοκούν ανάλογα την περίσταση. Όπως δήλωσε κι ο επικεφαλής αρχιτέκτονας του project, Oskar Norelius, «Είμαστε τρομερά υπερήφανοι που έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε το συγκεκριμένο εγχείρημα. Ένα project το οποίο θα συνδυάζει θεμέλιους λίθους της αρχιτεκτονικής».

Το Skellefteå περιτριγυρίζεται από πυκνό δάσος, με την κατασκευή του να συνδυάζει παλιές και νέες μεθόδους κατασκευής, καθώς καινοτόμες τεχνικές που θα δούμε στο άμεσο μέλλον. Ο Oskar Norelius, δήλωσε επίσης πως, «Το εν λόγω πολιτιστικό κέντρο έπρεπε να είναι κατασκευασμένο με ξύλο. Έτσι αποδίδουμε φόρο τιμής στην μεγάλη παράδοση ξυλείας που έχει η συγκεκριμένη περιοχή και ελπίζουμε να έχουμε μια άρτια συνεργασία με τη τοπική βιομηχανία ξυλείας». Η χρήση του γυαλιού θα επιτρέπει να απεικονίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η εσωτερική διακόσμηση, προσφέροντας έτσι ένα ευήλιο κι ευάερο περιβάλλοντα χώρο.

skelleftea-kulturhus-02-ww-736x415

Ο σκελετός του κτιρίου θα είναι κατασκευασμένος από επικολλητή ξυλεία, η οποία θα ενισχύεται από δικτύωμα χάλυβα, για ακόμα μεγαλύτερη αντοχή. Επιπλέον θα υπάρχουν και πλάκες από σκυρόδεμα για έξτρα ενίσχυση. Στην κατασκευή του θα εμπλακεί η κατασκευαστική εταιρεία Florian Kosche AS. Όλο το οικοδόμημα θα είναι τρομερά ανθεκτικό σε κάθε καιρική μεταβολή, ενώ θα φέρει και βιοκλιματικό σχεδιασμό, μιας και στην ταράτσα θα υπάρχουν αρκετές δόσεις πρασίνου. Στο ισόγειο θα υπάρχουν πολλές και διαφορετικές είσοδοι, οι οποίες θα ενισχύουν το δυναμισμό του lobby.

Το Skellefteå αναμένεται να είναι το ψηλότερο κτίριο που θα έχει κατασκευαστεί ποτέ με αυτές τις τεχνικές και σίγουρα θα προσδώσει ακόμα μεγαλύτερο prestige σε αυτή την απομακρυσμένη πόλη. Το συγκεκριμένο project είναι από τα πλέον πρόσφατα στον τομέα των ξύλινων κατασκευών κτιρίων, αλλά αποδεικνύει περίτρανα πως ο αρχιτεκτονικός, αλλά και κατασκευαστικός κλάδος έχουν κάνει τρομερά άλματα προόδου.

 

Πηγή: www.profilnet.gr

 

Ένας νέος «οικισμός» από ιγκλού νέας γενιάς αναγεννήθηκε στην Ανταρκτική τα οποία είναι εξοπλισμένα με πολυτελή διακόσμηση, όπως γούνες που καλύπτουν τις καρέκλες και είναι κατασκευασμένα από fiberglass.

Τα έξι «θολωτά καταφύγια» είναι σχεδιασμένα να φιλοξενούν δυο άτομα, περιέχουν κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι, μπάνιο με ντουζιέρα και βιβλιοθήκη. Οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι φθάνουν τους -5 βαθμούς Κελσίου και μπορεί να τα επισκεφθεί και το χειμώνα καθώς είναι ανοιχτά το διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Το «White Desert» όπως ονομάζεται μπορεί να έχει 10ετή παρουσία όμως πρόσφατα ανακαινίσθηκε από τους Patrick και Robyn Woodhead ένα ανδρόγυνο που θέλησε να κάνει τη διαμονή στο ιγκλού μοντέρνα και πολυτελή.

igloo1

Από τα μικρά του παράθυρα μπορείς να δεις τους «παγωμένους τοίχους» της Ανταρκτικής να στέκουν επιβλητικά δίπλα σου ενώ όλα τα απόβλητα που παράγονται από τον οικισμό μεταφέρονται στο Κέιπ Τάουν. Οι εγκαταστάσεις διαθέτουν 11 άτομα προσωπικού με υψηλή εμπειρία στο βουνό που θα ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες όσων διαμένουν εκεί . Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μια διαμονή 8 με 11 ημερών κοστίζει περίπου $72.000 τα οποία περιλαμβάνουν εισιτήρια με’ επιστροφής από το Κέιπ Τάουν.

 igloo2

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν τρόπους να ελαχιστοποιήσουν τόσο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις όσο και την οικονομική δαπάνη, εξοπλίζοντας τα σπίτια τους με τη βιώσιμη τεχνολογία, με αποτέλεσμα η άνθιση της βιώσιμη ανάπτυξη να αποτελεί πλέον κινητήρια δύναμη στα νέα επίπεδα της αρχιτεκτονικής καινοτομίας. Με βάση αυτό το Gizmag καταλήγει σε δέκα αξιοσημείωτα βιώσιμα σπίτια.

Ο όρος «βιωσιμότητα» είναι περιορισμένος στις μέρες μας, υπάρχει όμως κάτι παραπάνω από την προσθήκη ορισμένων ηλιακών συλλεκτών στη στέγη ενός μη βιώσιμου κτιρίου. Η αληθινή βιωσιμότητα αποτελείται από πολλές πλευρές: από οικοδομικά υλικά κατασκευασμένα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που διεκδικούν τα πρωτεία στην αποτελεσματικότητα και την αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο. Πιστεύουμε ότι στις παρακάτω επιλογές συναντιούνται πολλά από τα κριτήρια αυτά.
Waste House
Το Waste House είναι ένα βιώσιμο σχέδιο κατασκευής εγκατεστημμένο στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το πρωτότυπο αυτό σπίτι είναι χτισμένο σχεδόν αποκλειστικά από απόβλητα. Περίπου το 90% των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του Waste House προέρχονται από απόβλητα νοικοκυριών και άλλων κατασκευών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται 20.000 οδοντόβουρτσες, 4.000 θήκες DVD, 2.000 δισκέτες, και 2.000 μεταχειρισμένα χαλιά, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να «ντύσουν» την πρόσοψη του σπιτιού. Παρόλο που κανείς δεν ζει πραγματικά σε αυτό προς το παρόν, το κτίριο είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα και αποδεικνύει την φιλοσοφία του διοργανωτή ότι “δεν υπάρχουν απόβλητα, αλλά πράγματα σε λάθος μέρος”.
waste-house
S House
Οι βιετναμέζοι αρχιτέκτονες Vo Trong Nghia έχουν κάνει κάποια βήματα μπροστά στο θέμα της παροχής πρακτικών, βιώσιμων, και το σημαντικότερο, φθηνών σπιτιών. Το αποτέλεσμα είναι το S House, μια κατοικία 4.000 δολαρίων που κατασκευάστηκε με τη χρήση τοπικών, εύκολων στη συγκέντρωση υλικών, όπως φύλλα φοίνικα και μπαμπού. Το εσωτερικό του S House είναι υποτυπώδες και μετρά μόλις 30 τ.μ., με ένα μεγάλο εσωτερικό χώρο. Το κτίριο είναι προκατασκευασμένο και μπορεί να αποσυναρμολογηθεί σε πολλά μικρά κομμάτια για εύκολη μεταφορά από τους ντόπιους τεχνίτες. Οι αρχιτέκτονες Vo Trong Nghia εξακολουθούν να εργάζονται για το σχεδιασμό του S House αλλά το τελικό σχέδιο είναι να τον εντάξουν στην μεγάλη αγορά.

s-house-1

Fall House
Η αρχιτεκτονική εταιρεία Fougeron του Σαν Φρανσίσκο πρόσφατα σχεδίασε και κατασκεύασε ένα ιδιαίτερα όμορφο σπίτι πολυτελείας που εγγυάται ότι θα κάνει τους γείτονες να σκεφτούν «πράσινα». Βρίσκεται στην ακτή Big Sur της Καλιφόρνιας, και έχει χάλκινη πρόσοψη που θα αφομοιωθεί με την πάροδο του χρόνου, καθώς έρχεται σε επαφή με τον αέρα της θάλασσας. Ο χαλκός έχει επίσης σχεδιαστεί για να προσφέρει ένα βαθμό πυροπροστασίας. Εκτός από την αξιοζήλευτη εμφάνιση και τη θέα του, το διώροφο Fall House διαθέτει ενεργειακά αποδοτικά παράθυρα και ανοικτό σχεδιασμό που ενθαρρύνει τον φυσικό εξαερισμό, αφού με το άνοιγμα των παραθύρων αυτόματα μειώνεται η ανάγκη για κλιματισμό. Ένα σύστημα ανακύκλωσης του γκρι νερού είναι επίσης εγκατεστημένο.

fall-house-1

ZEB Pilot House
Το ZEB Pilot House, της διεθνούς αρχιτεκτονικής μάρκας Snøhetta είναι ένα αξιόλογο πειραματικό σπίτι που λέγεται ότι μπορεί να κάνει το εξής αξιοσημείωτο: χάρη στην απίστευτη απόδοση και στους άφθονους ηλιακούς συλλέκτες, λέγεται ότι μπορεί να παράγει σχεδόν τρεις φορές το ποσό της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται – αφήνοντας αρκετό πλεόνασμα και για τη φόρτιση ενός EV, για παράδειγμα. Για να επιτύχει την απόδοση αυτή, το Zeb Pilot House διαθέτει τον παροιμιώδη νεροχύτη κουζίνας βιώσιμης τεχνολογίας, μια μεγάλη φωτοβολταϊκή συστοιχία, σύστημα συλλογής βρόχινου νερού, ηλιακούς συλλέκτες, καθώς και ένα αποτελεσματικό εναλλάκτη θερμότητας. Δεν είναι κακό ότι το σπίτι είναι επίσης πολύ όμορφο. Οι επιδόσεις του ZEB Pilot House είναι επί του παρόντος υπό παρακολούθηση για να διαπιστωθεί ότι οι ισχυρισμοί της ενεργειακής απόδοσης είναι δικαιολογημένοι.

zeb-pilot-house

Pop-Up House
Ανεξάρτητα από το είδος του σπιτιού που ζείτε, οι πιθανότητες, η κατασκευή του να διήρκησε περισσότερο από ότι για να χτιστεί το Pop-Up House από το γαλλικό αρχιτεκτονικό γραφείο Multipod, και μια ομάδα των κατασκευαστών σε μόλις τέσσερις ημέρες με εργαλεία μόλις ένα κατσαβίδι, είναι ελάχιστες. Η εταιρεία παρομοιάζει τη διαδικασία κατασκευής για την οικοδόμηση με Lego. Το Pop-Up House είναι ένα πρωτότυπο προκατασκευασμένο σπίτι που η Multipod έχει ως στόχο να φέρει στην αγορά για περίπου € 30.000. Χάρη στην εξαιρετική μόνωση και στη σχεδόν αεροστεγή κατασκευή, δεν απαιτείται θέρμανση για το σπίτι της νότιας Γαλλίας που συναντά το πολύ ενεργειακό πρότυπο του παθητικού κτιρίου.

pop-up-house
Tighthouse
Φέρεται να είναι το πρώτο πιστοποιημένο παθητικό σπίτι στη Νέα Υόρκη και το Tighthouse αντιπροσωπεύει μια εντυπωσιακή ενεργειακά αποδοτική ανακαίνιση ενός υπάρχοντος σπιτιού πάνω από εκατό ετών. Το αρχιτεκτονικό γραφείο σχεδιασμού Fabrica718 πρόσθεσε μια νέα πρόσοψη, μια βεράντα στον τελευταίο όροφο, και ένα στούντιο τέχνης για το σπίτι. Έχει εγκατασταθεί βιώσιμη τεχνολογία που περιλαμβάνει δύο ηλιακούς συλλέκτες για ζεστό νερό χρήσης, και φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία μειώνουν τις απαιτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο. Δεδομένου ότι το σπίτι είναι σχεδόν αεροστεγές, ένα εξαιρετικά αποδοτικό σύστημα εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας (HRV) παρέχει πάντα άφθονο φρέσκο αέρα.
tighthouse
Blooming Bamboo
Όπως οι αρχιτέκτονες Vo Trong Nghia, η βιετναμέζικη εταιρεία H & P Architects επίσης παρήγαγε ένα πρωτότυπο σπίτι που τελικά θα μπει στη μαζική παραγωγή και θα πωλείται σε άτομα χαμηλού εισοδήματος στο Βιετνάμ. Ωστόσο, αυτό το συγκεκριμένο σπίτι είναι επίσης προστατευμένο και από τις πλημμύρες. Το σπίτι Blooming Bamboo στέκεται σε ξυλοπόδαρα και είναι σχεδιασμένο ώστε να αντέχει τις πλημμύρες έως 1,5 m σε βάθος, αν και οι αρχιτέκτονες της H & P ελπίζουν να αυξήσουν αυτό το βάθος σε 3 m. Το 44 τ.μ. σπίτι είναι χτισμένο γύρω από ένα κεντρικό πλαίσιο κατασκευασμένο από μπαμπού, επενδυμένο με τοπικά υλικά, όπως μπαμπού, ινοσανίδες και φύλλα καρύδας. Τα σπίτια αυτά αναμένεται να κατασκευάζονται με κόστος μόλις 2.500 δολάρια.

blooming-bamboo

Slip House
Το Slip House, από τον αρχιτέκτονα Carl Turner, αποτελεί πρότυπο για οικονομικά προσιτά, βιώσιμα οικογενειακά σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατασκευασμένο μεταξύ μιας σειράς από μεζονέτες στο Λονδίνο, η κατοικία βρίσκεται σε μια εγκαταλελειμμένη περιοχή, που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για βιομηχανικούς ή εμπορικούς σκοπούς. Η ασυνήθιστη μορφή του αποτελείται από τρία ορθογώνια σχήματα. Το Slip House διαθέτει μια δεξαμενή συλλογής βρόχινου νερού, ηλιακά πάνελ, μηχανικό εξαερισμό, τριπλά τζάμια και ένα υψηλό επίπεδο μόνωσης – τα οποία εξοικονομούν έως και 1.092,73 κιλά CO2 ανά έτος, σύμφωνα με τους σχεδιαστές. Ο Carl Turner χρησιμοποιεί το σπίτι ως πρότυπο για τις έρευνές του, ελπίζοντας ότι θα βελτιώσει τις ιδέες του για την παραγωγή προσιτών και βιώσιμων οικογενειακών σπιτιών.

slip-house

Illawarra Flame
Φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Wollongong της Αυστραλίας πήραν ένα τυπικό αυστραλιανό σπίτι «fibro» και το μετασκεύασαν σε πίτι με βιώσιμη τεχνολογία για να μετατρέψει το διάσημο ενεργοβόρο σπίτι σε ένα σπίτι μηδενικών αναγκών ενέργειας. Το έργο «Illawarra Flame» περιλαμβάνει μια μακρά διαδικασία ανακαίνισης, όπως η μετατροπή ενός υπνοδωματίου σε σαλόνι, καθώς και εγκατάσταση προκατασκευασμένων λοβό που περιέχουν ανέσεις, όπως πλυντήριο και μπάνιο. Οι βιώσιμες προσθήκες περιλαμβάνουν ένα σύστημα στέγης 9,4-KW με βάση το ηλιακό πάνελ, συστήματα συλλογής όμβριων υδάτων και ανακύκλωσης γκρίζου νερού, ενεργειακά αποδοτικό φωτισμό LED, ένα σύστημα διαχείρισης του κτιρίου που προσφέρει πολύ καλό έλεγχο, καθώς και πληροφορίες σχετικά με όλες τις ηλεκτρικές συσκευές και την αποθηκευμένη ενέργεια.

illawarra-flame

P.A.T.H.
Ο διάσημος Γάλλος σχεδιαστής και αρχιτέκτονας Philippe Starck πρόσφατα συνεργάστηκε με την σλοβενική εταιρεία προκατασκευασμένων σπιτιών Riko για να αναδείξει μια νέα γραμμή των high-end προκατασκευασμένων σπίτια που ονομάζεται Prefabricated Accessible Technological Homes (P.A.T.H.). Εκτός από τις πολλές μορφές και μεγέθη, τα σπίτια PATH μπορούν να υποστηρίξουν ένα εξωτερικό κέλυφος από γυαλί, συνδυασμό ξύλου και γυαλιού, ή ένα πλήρως ξύλινο κέλυφος. Η προαιρετική βιώσιμη τεχνολογία περιλαμβάνει μια στέγη που βασίζεται σε ηλιακές συστοιχίες, οροφή με ανεμογεννήτρια, καθώς και ένα σύστημα συλλογής και διήθησης βρόχινου νερού.

p-a-t-h
Πηγή: www.4green.gr

Το θρυλικό «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» αποκτά νέα, πιο εντυπωσιακή μορφή, αφού ο δήμος της Μαδρίτης είπε το πολυπόθητο «ναι» και τα έργα ανακαίνισης βρίσκονται μια ανάσα από το ξεκίνημα τους.

Επιθυμία της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν εδώ και καιρό να εκσυγχρονίσει το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» και με την απόφαση που πήρε η δημοτική αρχή της ισπανικής πρωτεύουσας, έγινε ένα καθοριστικό βήμα για να γίνει πιο όμορφο το στολίδι της «βασίλισσας».

132035

Ισπανικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως οι Μαδριλένοι πρόκειται να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις στα διαζώματα των εξεδρών και στην οροφή του γηπέδου, ενώ θα γίνει ανακαίνιση στο διάσημο μουσείο του ισπανικού συλλόγου.

Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το 2017 και στο πρόγραμμα υπάρχει η κατασκευή νέας οροφής που θα κλείνει μέσα σε 15 λεπτά. Να τονίσουμε πως η συνολική δαπάνη των «μερένχες» για την πραγματοποίηση αυτών των εργασιών θα αγγίξει τα 400 εκατ. ευρώ.

 132019

Η εξέλιξη ιδιαίτερα αποδοτικών κατοικιών προχωρά ακόμα ένα βήμα μπροστά!

 

Αυτό συμβαίνει με τη δημιουργία του ZEB Pilot House, ενός πιλοτικού σπιτιού που παράγει σχεδόν τρεις φορές περισσότερη ενέργεια απ όση χρειάζεται.

 

Το αξιοσημείωτο οίκημα σχεδίασε και κατασκεύασε η διεθνούς φήμης αρχιτεκτονική εταιρεία Snøhetta, σε συνεργασία με το Zero Emission Buildings του Ινστιτούτου Ερευνών της Νορβηγίας. Το έργο ολοκληρώθηκε στις αρχές του Σεπτέμβρη και η απόδοσή του θα βρίσκεται υπό μακροπρόθεσμη παρακολούθηση, ώστε να εξασφαλιστεί ότι πληροί τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν διάφορες μορφές βιώσιμης τεχνολογίας. Στην επικληνή οροφή δεσπόζει μια φωτοβολταϊκή συστοιχία εμβαδού 150 τ.μ., ηλιακά θερμικά πάνελ μεγέθους 16 τ.μ., καθώς και σύστημα συλλογής βρόχινου νερού που μεταφέρει τα όμβρια ύδατα για χρήση στην τουαλέτα και τον κήπο. Η κλήση 19 μοιρών της σκεπής και ο νοτιοανατολικός προσανατολισμός της, αποσκοπεί στη σύλληψη όλων των διαθέσιμων ακτινών του ήλιου.

Εκπρόσωπος της εταιρείας Snøhetta δήλωσε πως η φωτοβολταϊκή συστοιχία αναμένεται να παράγει 19.200 kWh ετησίως, ενώ οι συνολικές ανάγκες του σπιτιού σε ηλεκτρική ενέργεια υπολογίζονται μόλις σε 7.272 kWh. Η περισσευούμενη ενέργεια είναι αρκετή για να φορτίσει μέχρι και ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Στο εσωτερικό, προσεκτικά τοποθετημένα τζάμια μεγαλώνουν το κέρδος της ηλιακής θερμότητας, ενώ ένας εναλλάκτης θερμότητας κατευθύνει το περίσσευμα στη θέρμανση του νερού της βρύσης και του ντους. Όλως παραδόξως, μιας και πρόκειται για ένα κτίριο με φιλοσοφία ελάχιστης ενεργειακής χρήσης, το σπίτι διαθέτει και πισίνα, η οποία θερμαίνεται από το ίδιο σύστημα. Τέλος, δε θα μπορούσε να λείπει κι ένα σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης.

zeb-pilot-house-44

Στον εξωτερικό χώρο, οι ένοικοι μπορούν να πάρουν το πρωινό τους σε ένα μικρό χώρο που αποτελείται από ανακυκλωμένα μπλοκ ξυλείας, ενώ την υπαίθρια τραπεζαρία πλαισιώνει ένα σετ με άνετα έπιπλα κι ένα αίθριο με τζάκι.

Από την αυλή δε λείπουν τα οπωροφόρα δέντρα και ο μικρός λαχανόκηπος, ενώ το κερασάκι στην οικολογική αυτή τούρτα είναι μια εξωτερική σάουνα που θερμαίνεται από καυσόξυλα!

zeb-pilot-house-22-1

 

Πηγή: www.4green.gr

 

 

 

architecture-1

 

Φαίνεται να μην υπάρχει κανένα όριο στη δημιουργικότητα και τη φαντασία στο σχεδιασμό κτιρίων και κατασκευών στην Ιαπωνία.

Απομονωμένα ξύλινα κρησφύγετα, διάφανα αστικά σπίτια, εντυπωσιακοί πύργοι σε μορφή κάψουλας, η ποικιλία και το καινοτόμο φάσμα της χώρας στη σύγχρονη αρχιτεκτονική, είναι απίστευτα μεγάλα.

 

1 Νηπιαγωγείο Χτισμένο γύρω από ένα δέντρο

 nipiagwgeio-guro-apo-dentro

 

 

2 Ebisu East Gallery, Shibuya, Tokyo

 ebisu-east-gallery

 

3 Ένα σπίτι στο δάσος

 

spiti-sto-dasos

 

4 Παιδικός σταθμός συλλέγει νερό της βροχής για να παίζουν τα παιδιά

 paidikos-stathmos

 

 5 Ένα μικρό σπίτι στο Τόκιο

 

spiti-sto-tokyo

 

6 Sugamo Shinkin Bank, Kawaguchi

 
sugamo-shinkin-bank

 

  7 Σπίτι & Κήπος, Τόκιο

 spiti-kai-kipos

 

8 Namba Parks, Osaka

 

 namba-parks

 

9 Ribbon Chapel, Hiroshima

 

 ribbon-chapel

 

10 Acros Building, Fukuoka

 
acros-building

 

Πηγή : www.profilnet.gr

 

apple-1

Από το «διαστημόπλοιο» των κεντρικών γραφείων της Apple μέχρι τις νέες εγκαταστάσεις της General Electric στη Βοστόνη, μία σειρά από κατασκευές που έχουν ενσωματώσει την ηλιακή τεχνολογία, ανεβάζουν τον πήχη και στο σχεδιασμό των κτιρίων, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα νέα κεντρικά γραφεία της Apple στο Cupertino, αναμένεται να αποτελέσουν ένα από τα πιο «πράσινα» κτίρια του πλανήτη, συνδυάζοντας την εξοικονόμηση ενέργειας με το κορυφαίο design. Με τις τιμές της ηλιακής ενέργειας να έχουν μειωθεί σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και την πρόοδο στην αρχιτεκτονική των κτιρίων να βρίσκεται στα ύψη, οι περισσότεροι αρχιτέκτονες και σχεδιαστές στρέφονται στην ηλιακή ενέργεια για, για να μειώσουν το κόστος, αλλά όχι την αισθητική. Στο πλαίσιο αυτό, μερικά από τα κορυφαία κατασκευαστικά έργα στον κόσμο, ξεχωρίζουν για την ενσωμάτωση των φωτοβολταϊκών στις ταράτσες τους και την πρόσοψή τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν και 5 από τα πιο πολυσυζητημένα έργα, που θα αναφερθούν παρακάτω και τα οποία μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες στην αρχή του άρθρου.

Το «διαστημόπλοιο» της Apple

Τα νέα κεντρικά της Apple στο Cupertino θα παράγουν πάνω από 16 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάνελ που έχουν τοποθετηθεί στη στέγη του κτιρίου, το κόστος του οποίου θα φθάσει τα 5 δισ. δολάρια και πέραν του ότι θα περιέχει τα μεγαλύτερα «κομμάτια» γυαλιού, θα αποτελείται και από μία από τις μεγαλύτερες ηλιακές συστοιχίες, του ιδιωτικού χώρου, σε παγκόσμιο επίπεδο. Στις εγκαταστάσεις της μάλιστα, θα παράγεται και ισχύς 4 μεγαβάτ από κυψέλες καυσίμου βιοαερίου και άλλες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας. Τέλος, από το σύνολο των 175 στρεμμάτων του οικοπέδου, το 80% θα είναι χώροι πρασίνου και για το λόγο αυτό θα προστεθούν 2.500 νέα δέντρα, φθάνοντας το συνολικό αριθμό στα 7.000 δέντρα.

Ο ουρανοξύστης εκτός δικτύου στη Μελβούρνη

Ο Sol Invictus, ένα ουρανοξύστης 60 ορόφων, έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορέσει μελλοντικά, να προσφέρει στους κατοίκους του, την «εμπειρία» της ζωής εκτός δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία Peddle Thorp Architects, σχεδίασε ένα κτίριο, η πρόσοψη του οποίου είναι ολοκληρωτικά τυλιγμένη από φωτοβολταϊκά πάνελ και στην ταράτσα του υπάρχουν ανεμογεννήτριες και ένα τεράστιο σύστημα αποθήκευσης της μπαταρίας. Ο σχεδιασμός του ουρανοξύστη μάλιστα, είναι τέτοιος,  ώστε με μία κλίση στο κτίριο, να μπορεί να συλλέγει όσο το δυνατόν περισσότερη ηλιακή ενέργεια, κατά τη διάρκεια της κίνησης του ηλίου (σ.σ. της γης στην πραγματικότητα) από την ανατολή προς τη δύση. Αξιοποιώντας δε, τους ηλιακούς συλλέκτες στην πρόσοψη και όχι την οροφή,  οι σχεδιαστές κατάφεραν να επεκτείνουν το τετραγωνικό μήκος που θα διατίθεται για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τα 4.305 τετραγωνικά πόδια στα 37.673 τετραγωνικά πόδια. Με τη δυναμική αυτών των συλλεκτών λοιπόν, είναι σε θέση να καλύψουν  περίπου το 50% των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου, με τους σχεδιαστές να ελπίζουν ότι με βελτίωση της αποδοτικότητας και άλλες σχετικές επεμβάσεις, ο αριθμός θα φθάσει κοντά στο 100%, όταν το έργο θα έχει ολοκληρωθεί, μέσα στα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο ουρανοξύστης, έχει ήδη πάρει το όνομα Sol Invictus, που μεταφράζεται «Ανίκητος Ήλιος», επισημαίνοντας έτσι τον αειφόρο σχεδιασμό του.

melbourne

Το ηλιακό «πέπλο» της General Electric

Ως φόρο τιμής στην θαλάσσια κληρονομιά της Βοστώνης, η νέα αειφόρος και βιώσιμη έδρα της εταιρείας General Electric, με θέα το κανάλι Fort Point της πόλης, θα περιλαμβάνει ένα ηλιακό «πέπλο», το οποίο και θα αποτελείται από ηλιακές επιφάνειες, που θα αφήνουν τον ήλιο να περνάει μέσα στο κτίριο, αφού όμως περάσει πρώτα από τα φωτοβολταϊκά πάνελ. Παράλληλα, η GE έχει σχεδιάσει μία σειρά από δενδροφυτεύσεις, αλλά και τη δημιουργία κήπων στην ταράτσα του κτιρίου, καθώς και σύστημα για την αντιμετώπιση μια μελλοντικής ανόδου της στάθμης του νερού στο κανάλι. Τέλος για να αυξήσει τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την ποδηλασία και το περπάτημα στην εργασία, θα δημιουργηθούν μόνο 30 θέσεις στάθμευσης για τους περισσότερους από 800 εργαζομένους των κεντρικών της γραφείων.

ge

Το Gigafactory της Tesla

Από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα τροφοδοτείται το νέο Gigafactory της Tesla στη Νεβάδα, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παγκοσμίως και σίγουρα το μεγαλύτερο με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Πρόκειται για το εργοστάσιο στο οποίο θα κατασκευάζονται όλες οι μπαταρίες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της εταιρείας, η παραγωγή των οποίων αναμένεται να «εκτοξευθεί» τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα και με όσα έχει ανακοινώσει η ίδια η εταιρεία. Στις εγκαταστάσεις του υπάρχουν πέραν των φωτοβολταϊκών και των ανεμογεννητριών και μία σειρά από άλλες τεχνολογίες των ΑΠΕ και μάλιστα, η εταιρεία αποφάσισε να μην κατασκευάσει αγωγό φυσικού αερίου, για αυτό το λόγο, για να γίνεται δηλαδή χρήση 100% των ΑΠΕ, για την κάλυψη των αναγκών του Gigafactory.

tesla

Το διεθνές σχολείο της Κοπεγχάγης

Πάνω από 12.000 έγχρωμους ηλιακούς συλλέκτες θα περιλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις του νέου διεθνούς σχολείου της Κοπεγχάγης στη Δανία, γεγονός που θα την αναδείξει στο κτίριο με τη μεγαλύτερη ηλιακή πρόσοψη του κόσμου, όταν θα ολοκληρωθεί, το 2017. Το όλο σχέδιο μάλιστα, περιλαμβάνει και την εισαγωγή σχετικού μαθήματος στο σχολείο, με τους 1.200 μαθητές του να παρακολουθούν τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών πάνελ και την παραγωγή ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, ενισχύοντας τις γνώσεις τους στη φυσική και τα μαθηματικά.

copenhagen

Πηγή : www.profilnet.gr