Η Γαλλία εγκαινίασε σε ένα χωρίο της Νορμανδίας, τον πρώτο δρόμο στον κόσμο ο οποίος είναι στρωμένος με ηλιακά πάνελ. Ο δρόμος μήκους 1 χιλιομέτρου, στο χωριό Tourouvre-au-peche, είναι καλυμμένος με 2.800 τετραγωνικά μέτρα ηλιακών πάνελ, και εγκαινιάστηκε την Πέμπτη που μας πέρασε από την Υπουργό οικολογίας, Segolene Royal.

Το 2014, ένα ποδηλατοδρόμος στο Krommenie της Ολλανδίας, στρώθηκε με ηλιακά πάνελ και παρόλα τα προβλήματα, παρήγαγε 3.000kWh, ενέργεια αρκετή για να τροφοδοτήσει ένα σπίτι για έναν χρόνο. Ωστόσο, τα λεφτά τα οποία χρειάστηκαν για την κατασκευή αρκούσαν για 520.000 kWh ενέργειας.

Προτού εγκαταστήσουν τα ηλιακά πάνελ στον δρόμο, ο οποίος αποκαλείται Watway, αυτά είχαν δοκιμαστεί σε 4 πάρκινγκ αυτοκινήτων στην Γαλλία. Ο κατασκευαστή των πάνελ ήταν η εταιρεία Colas, μέρος του group Bouygues, και το έργο χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση.

H Segolene δήλωσε ότι θα ήθελε να δει ηλιακά πάνελ και σε άλλους αυτοκινητόδρομους της Γαλλίας, μήκους 1.000 χιλιομέτρων, ωστόσο τα πάνελ σε επίπεδες επιφάνειες δεν είναι τόσο αποδοτικά όσο είναι τα πάνελ που βρίσκονται σε επιφάνειες με κλίση, όπως οι σκεπές.

Ο Jean-Louis Bal, πρόεδρος της Ένωσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δήλωσε, «Θα πρέπει να δούμε το κόστος, την παραγωγή ενέργειας και την διάρκεια ζωής. Αυτή την στιγμή δεν έχω τις απαντήσεις».

H Colas αναφέρει ότι τα πάνελ έχουν καλυφθεί με ρητίνη που περιέχει λεπτά φύλλα πυριτίου, κάνοντάς τα αρκετά δυνατά να αντέξουν την κίνηση, ακόμη και από βαριά φορτηγά. Η εταιρεία ελπίζει να μειώσει το κόστος τον πάνελ στο μέλλον, καθώς έχει ήδη προγραμματίσει 100 άλλες εγκαταστάσεις σε δρόμους, στην Γαλλία αλλά και το εξωτερικό.

 

Πηγή: profilnet.gr

Μπορούν τα παράθυρα να συσσωρεύουν ενέργεια, και παράλληλα να συμβάλλουν στην ψύξη ή τη θέρμανση του εσωτερικού των κτιρίων; Η απάντηση έρχεται από το Βαντούζ, την πρωτεύουσα του Λιχτενστάιν στην εκπομπή Futuris στο euronews.

Μοιάζει με συνηθισμένο κοντέινερ, αλλά δεν είναι. Αυτό οφείλεται σε αυτά τα παράθυρα που έχουν καλυφτεί με ειδικά υγρά. Η εξωτερική επιφάνεια του παραθύρου με αυτόν τον τρόπο είναι σε θέση να συλλέγει την ηλιακή ακτινοβολία και να τη μετατρέπει σε ενέργεια και το εσωτερικό του παραθύρου συμβάλλει στην αλλαγή της θερμοκρασίας μέσα στο κοντέινερ.

Τα παράθυρα τροφοδοτούνται με ένα ειδικό υγρό που μπορεί να βαφτεί. Μετατρέπονται έτσι σε ένα ενεργό εργαλείο για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Και όχι μόνο.

Για την Αν Σοφί Ζαπφ, αρχιτέκτονα στο Πανεπιστήμιο του Λιχτενστάιν και συντονίστρια του ευρωπαϊκού προγράμματος Fluidglass: «Τα παράθυρα μπορούν να παράσχουν σκίαση, έτσι ώστε να προστατεύουν από τις ακτίνες του ήλιου. Επίσης,συμβάλλουν στην θέρμανση ή την ψύξη του εσωτερικού. Και μπορούν να μετατραπούν σε ηλιακούς συλλέκτες. Απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία και τη χρησιμοποιούν για την κατανάλωση ενέργειας στο εσωτερικό του κτιρίου».

Σε ιδανικές συνθήκες κάθε παράθυρο μπορεί να παράγει έως και 1 κιλοβάτ ενέργειας ανά ώρα (1 KWh).

Το υγρό μέσα στο παράθυρο είναι ένα μείγμα από νερό, αντιψυκτικά και μαγνητικά σωματίδια. Οι επιστήμονες λένε ότι η κύρια πρόκληση ήταν να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη σταθερότητα του.
Γι αυτό αναζήτησαν σωματίδια με πολύ ακριβή χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Ντάνιελ Γκστόλ, μηχανολόγο μηχανικό στο NTB :« Τα σωματίδια δεν θα πρέπει να συγκολλιούνται, δεν πρέπει να σχηματίζουν ομάδα. Δεν θα πρέπει να παραμένουν για μεγάλο διάστημα στο παράθυρο, αλλά θα πρέπει να παραμένουν μέσα σε υγρό και, αν χρειαστεί, θα πρέπει να είναι εύκολο να φιλτραριστούν».

Είναι επίσης απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι το υγρό θα εγχυθεί μέσα στα παράθυρα με ασφαλή, ομοιογενή και αποτελεσματικό τρόπο.

Οπως εξηγεί ο Στέφαν Φρέι, μηχανολόγο μηχανικό, NTB:« Η κύρια δυσκολία για μας ήταν να βρούμε το σωστό τρόπο λειτουργίας. Το γυαλί δεν πρέπει να λειτουργεί υπό πίεση, διότι στην περίπτωση αυτή θα παραμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου, και δεν θα είχαμε την συνήθη κατανομή των σωματιδίων στο γυαλί . Αυτό σημαίνει ότι η όλη διαδικασία θα πρέπει να λειτουργεί υπό χαμηλή πίεση. Ως εκ τούτου, το κύκλωμα αλλάζει από υπερβολική πίεση σε χαμηλή πίεση ».

Εξελιγμένα υπολογιστικά μοντέλα είναι επίσης αναγκαία για να καθοριστεί σε ποιο βαθμό και υπό ποιες προϋποθέσεις, τα παράθυρα μπορούν να ρυθμίσουν καλύτερα τις θερμοκρασίες στο εσωτερικό.

Για την Λόρα Μπάουμγκαρτνερ, πολιτικό μηχανικό στο Πανεπιστήμιο του Λιχτενστάιν: «Επιβεβαιώσαμε ότι δεν χρειάζεται κανένα επιπλέον σύστημα θέρμανσης ή ψύξης, όπως για παράδειγμα ένα κλιματιστικό ή μια θερμάστρα. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικά πράγματα που καθορίσαμε στον υπολογιστή. Τώρα θα πρέπει τα πορίσματα να επικυρωθούν μέσω πραγματικών δοκιμών στο κοντέινερ».

Οι δοκιμές, που έγιναν στο Βαντούζ το χειμώνα και στην Κύπρο το καλοκαίρι, θα δείξουν αν τα παράθυρα είναι πράγματι σε θέση να θερμάνουν ή να ψύξουν το χώρο μέσα στο κοντέινερ.

Περιμένοντας τα αποτελέσματα, οι ερευνητές έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται το μέλλον. «Αναμένουμε ότι η κύρια εφαρμογή θα μπορούσε να είναι σε πολυώροφο κτίριο γραφείων με υψηλό ποσοστό επιφάνειας γυαλιού στην πρόσοψή του. Ωστόσο θα πρέπει να βρούμε λύσεις, καθώς ο άνεμος δυσκολεύει την κάλυψη κτιρίων με μεγάλες γυάλινες επιφάνειες. Τέλος πάντων τα μεγάλα κτίρια γραφείων είναι ο κύριος στόχο μας, καθώς οι μεμονωμένες κατοικίες έχουν μικρότερη επιφάνεια γυαλιού, και για να είναι αποτελεσματικό, το σύστημά μας χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότερη γυάλινη επιφάνεια».

Το «Gigafactory» μπαταριών που χτίζει η Tesla στη Νεβάδα είναι το επίκεντρο ολόκληρης της στρατηγικής της για τη μαζική αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Χωρίς αυτό, η εταιρεία θα έχει πρόβλημα στην εξασφάλιση αρκετών μπαταριών για τη δημιουργία των εκατοντάδων χιλιάδων ηλεκτρικών αυτοκινήτων που κατασκευάζει, ενώ θα αντιμετωπίσει κι άλλο πρόβλημα, αυτό της αδυναμίας μείωσης των τιμών σε βαθμό τέτοιο που να προσελκύουν τον καθένα (το Gigafactory αναμένεται να μειώσει το κόστος κατά τουλάχιστον 30%).

Πολλά έχουν γραφτεί για το πόσο μεγάλο θα είναι το Gigafactory: Αναμένεται να είναι ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια της Γης και, όταν είναι πλήρως λειτουργικό, θα παράγει περισσότερες μπαταρίες από ό, τι παρήγαγε όλος ο κόσμος το 2013. Ωστόσο, λίγα έχουν γραφτεί για το πιο δυνατό μέρος του έργου: Θα είναι ένα κτίριο «μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας και η λειτουργία του θα έχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.
«Από το ξεκίνημα της ιδέας του Gigafactory, θέλαμε να κάνουμε μια εγκατάσταση σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης. Αρχικά λοιπόν κάναμε το πιο προφανές, δηλαδή να καλύψουμε ολόκληρη την οροφή του κτιρίου με ηλιακά συστήματα. Ολόκληρη η οροφή του Gigafactory σχεδιάστηκε από την αρχή έχοντας στο μυαλό την ηλιακή ενέργεια, γι αυτό και κρατήσαμε το σύνολο του μηχανολογικού εξοπλισμού μακριά από τη στέγη. Δεν προσθέσαμε στην οροφή λειτουργίες που δεν θα μας ήταν χρήσιμες, ώστε να έχουμε μια απόλυτα καθαρή επιφάνεια που θα μπορούμε να καλύψουμε πλήρως με ηλιακά. Ακόμα και αυτό όμως δεν ήταν αρκετό. Έτσι χρησιμοποιήσαμε τους τριγύρω λόφους που δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν αλλιώς και προσθέσαμε και εκεί ηλιακά συστήματα», αναφέρει εκπρόσωπος της Tesla και συνεχίζει:
«Ένα ακόμη πράγμα που πρέπει να διαχειριστούμε είναι οι εκπομπές του Gigafactory. Η ηλιακή ενέργεια τείνει προς αυτή την κατεύθυνση, μια ριζοσπαστική κίνηση που κάναμε στην αρχή, όμως, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να κάψουμε οποιοδήποτε είδος ορυκτού καυσίμου στο εργοστάσιο ήταν εκείνη που έκανε τη διαφορά στις μηδενικές εκπομπές ρύπων. Εμείς χτίζουμε ένα εργοστάσιο μηδενικών εκπομπών ρύπων – όπως ακριβώς και τα αυτοκίνητά μας. Έτσι, αντί να μπούμε στη διαδικασία της αντιμετώπισης του θέματος εκ των υστέρων, απλά είπαμε ότι δεν πρόκειται να έχουμε ούτε έναν αγωγό φυσικού αερίου στο εργοστάσιο. Όταν δεν έχεις φυσικό αέριο κανένας από τους μηχανικούς δε μπορεί να πει “θα είναι πιο αποτελεσματικό, επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω λίγο”. Εμείς απλώς δεν έχουμε».
«Δεν θέλουμε να κάνουμε ό, τι όλοι οι άλλοι και στη συνέχεια να προσπαθούμε να το διορθώσουμε. Ο εξαρχής σχεδιασμός με πιο συγκεκριμένη προσέγγιση μας αποτρέπει από τον πειρασμό της παραδοσιακής προσέγγισης. Αλλά σε κάθε βήμα της διαδικασίας, έχουμε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε καινούργια πράγματα και να καταλήξουμε σε λύσεις. Υπάρχει μια τεχνολογία αντλίας θερμότητας που στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την καύση φυσικού αερίου για ατμό. Και έτσι έχουμε μια εγκατάσταση που έχει ουσιαστικά μηδενικές εκπομπές. Οι μόνες εκπομπές που υπάρχουν σχετίζονται με τα οχήματα που πάνε εκεί και δεν είναι ηλεκτρικά και διάφορα άλλα τέτοια. Αλλά προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα τη φορά.
Πηγή: 4green.gr

Τι θα λέγατε για ένα δεντρόσπιτο χωρίς το δέντρο; Η γιαπωνέζικη αρχιτεκτονική εταιρεία UID έχει να σας προσφέρει ακριβώς αυτό!

node-3-1

Με τον τίτλο +node, το κέδρινο σπίτι των 115 τετραγωνικών μέτρων βρίσκεται στην καρδιά του δάσους και έχει υπέροχη θέα σε μια καταπράσινη επικλινή δασική έκταση στη νότια Ιαπωνία. Το οίκημα αποτελείται από δύο τεράστια ατσάλινα πλαίσια κάθετα τοποθετημένα μεταξύ τους. Το πλαίσιο που βρίσκεται από κάτω κρατάει τον επάνω όροφο σε ένα ύψος 10 μέτρων από το έδαφος, ενώ ένα τετράγωνο άνοιγμα στην άκρη του πλαισίου επιτρέπει στα δέντρα να μεγαλώνουν μέσα από το οίκημα!

Οι δημιουργοί της σχεδίασαν την κατοικία εξ ολοκλήρου από ξύλο, ώστε να προσαρμόσουν το κτίσμα αρμονικά στη δασική περιοχή. Γραφείο, κουζίνα, τραπεζαρία και σαλόνι βρίσκονται στον επάνω όροφο, ενώ στο κατώτερο επίπεδο βρίσκεται η κρεβατοκάμαρα και το παιδικό δωμάτιο. Φεγγίτες και μεγάλα τζάμια προσφέρουν τη θέα του τοπίου και γεμίζουν το εσωτερικό με φυσικό φως. Στο τέλος της ορθογώνιας προβολής, οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν ορθογώνια ανοίγματα για να επιτρέπουν στα δέντρα να μεγαλώνουν μέσα από τη δομή.

node-4

Οι σχεδιαστές του ισχυρίζονται πως το έργο τους και η τοποθεσία βρίσκονται στο κομβικό σημείο σύνδεσης φύσης και ανθρώπου, και δε διαφωνούμε!

 

Πηγή: 4green.gr

Τα τελευταία χρόνια οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί έχουν μια έντονα οικολογική χροιά. Τα κατατεθέντα πρότζεκτ πρασινίζουν και συνήθως η βιωσιμότητα αποτελεί βασικό κριτήριο. Το ίδιο ισχύει και γι΄αυτήν την παράξενη κυβική καλύβα, που μοιάζει παιδικό παιχνίδι αφημένο πάνω στο χιόνι!

 

cuboida-mountain-hut-4

Είναι μία εκ των συμμετοχών στο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που διεξάγεται στη Σλοβακία με την ονομασία Kežmarská Chata. Η πρώτη λέξη είναι μια περιοχή της χώρας όπου διεξάγεται ο διαγωνισμός, ενώ η λέξη Chata σημαίνει καλύβα. Το θέμα του διαγωνισμού ήταν πρότζεκτ που προτείνουν την κατασκευή σύγχρονων, βιώσιμων ορεινών καλυβών για τα βουνά High Tatras της Σλοβακίας.

Η πιο αντισυμβατική άποψη που ελοχεύει πίσω από τη λέξη “καλύβα”, ανήκει σίγουρα στην Τσέχικη εταιρεία Atelier 8000. Η κυβοειδής κατασκευή μοιάζει με σύγχρονο παιδικό παιχνίδι που έχει πέσει απρόσεκτα από τον ουρανό πάνω στο χιόνι. Αδιαμφισβήτητα, ένα οίκημα σε σχήμα κύβου που ξαπλώνει πάνω σε μία από τις κορυφές του καθώς οι ακμές του βουλιάζουν μέσα στο χιονισμένο τοπίο, προσφέρει άπλετη τροφή για σκέψη.

 

cuboida-mountain-hut-6

Κατασκευαστικά, αν και η δόμησή του δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, αποτελείται από laminate ξυλεία πεύκης, ενώ διαθέτει πρόσοψη από αλουμίνιο. Το εσωτερικοί τοίχοι διαθέτουν απλή, ξύλινη όψη, ενώ έχουν παράδοξες, λοξές αναλογίες που προκύπτουν από τον εξωτερικό σχεδιασμό. Το κτίριο έχει τρεις ορόφους, στους οποίους συγκαταλέγονται υπνοδωμάτια, μπάνια, ένα μικρό εστιατόριο, χώροι αναψυχής, γκαράζ, είσοδος προσωπικού, χώρος φύλαξης εξοπλισμού σκι, συν το υπόγειο και το πατάρι.

Σαφώς βάση τοποθεσίας, η καλύβα θα πρέπει να μπορεί να είναι ενεργειακά ανεξάρτητη. Η βιώσιμη τεχνολογία που έχει χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό περιλαμβάνει μια μεγάλη συστοιχία ηλιακών πάνελ, στερεωμένα στην οροφή και την πρόσοψη. Ένα σύστημα επεξεργασίας λυμάτων και συλλογής βρόχινου νερού, ηλιακοί συλλέκτες και μια γεννήτρια που λειτουργεί με βιοκαύσιμα είναι οι τελευταίες οικολογικές πινελιές σ αυτόν τον όμορφο, βιώσιμο πίνακα.

cuboida-mountain-hut-3

Ώρα να πάρουμε τα βουνά!
 Πηγή: 4green.gr

 

Μεταξύ των τελευταίων έργων της Zaha Hadid, της παγκοσµίως γνωστής Αρχιτέκτονος (Ιρανικής καταγωγής) είναι το νέο Μέγαρο Πολιτισµού της πρωτεύουσας Μπακού του Αζερµαϊτζάν, το οποίο φέρει το όνοµα του Προέδρου της χώρας, Geidar Aliev. Η πρωτότυπης σχεδίασης αίθουσα συναυλιών του µεγάρου που παρουσιάζεται στην συνέχεια, χαρακτηρίζεται από απαλές αρµονικές γραµµές και είναι πλήρως επενδεδυµένη µε φυσικό ξύλο.

heydar-aliyev-2

Το κέλυφος του κτιρίου περιλαµβάνει αρκετές επιφάνειες διαφωτίστων υαλοτοίχων για την ελαχιστοποίηση των αναγκών σε τεχνητό φωτισµό κατά την διάρκεια της ηµέρας. Η αίθουσα των συναυλιών, χωρητικότητος 2.000 ατόµων, είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον τµήµα του συγκροτήµατος.

heydar-aliyev-3

Οι επιφάνειές της είναι ασύµµετρες και συνεχείς, χωρίς να υπάρχει εµφανής διαχωρισµός µεταξύ οροφής, τοίχων και δαπέδου. Όλες οι επιφάνειες είναι καλυµµένες µε φυσική ξυλεία, το δε ακουστικό αποτέλεσµα είναι εξαίσιο. Οι εργασίες κατασκευής του συγκροτήµατος έχουν προχωρήσει σηµαντικά και σύντοµα αναµένονται τα επίσηµα εγκαίνια.

 heydar-aliyev-4
Πηγή: www.profilnet.gr

Οι κάτοικοι του Σικάγο περιμένουν μια φανταστική προσθήκη στη πόλη τους. Το River Ride θα είναι όλο το χρόνο ένα μονοπάτι αποκλειστικά και μόνο για ποδήλατα.

riverride-floating-pathway-by-second-shore-5-1020x610

Αποτελείται από προβλήτες από οπλισμένο σκυρόδεμα που επιπλέουν κατά μήκος του ποταμού του Σικάγου μεταξύ Horner και Ping Tom. Σχεδιασμένο από τον Second Shore κατασκευάζεται από την Marinetek, το River Ride θα μένει χωρίς πάγο και το χιόνι, χάρη στους ηλιακούς συλλέκτες που θα εγκατασταθούν πάνω σε κάθε τμήμα. Αυτά τα ηλιακά πάνελ θα προσφέρουν επίσης φωτισμό.

riverride-floating-pathway-by-second-shore-3-1020x610

Σύμφωνα με αναφορές, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι διστακτικοί στο να οδηγήσουν ένα ποδήλατο στους δρόμους με τα αυτοκίνητα. Το 2014, υπήρξε μια αύξηση των θανάτων και των τραυματισμών ποδηλατιστών. Ο δήμαρχος, ωστόσο, είναι αποφασισμένος να δει την πόλη του ως την πιο φιλική πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα ποδήλατα.

riverride-floating-pathway-by-second-shore-8-1020x610

Η βόλτα παράλληλα στον ποταμό του Σικάγο θα αποτελείται από τμήματα οπλισμένου σκυροδέματος που αναπτύχθηκαν από την Marinetek, παγκόσμιου ηγέτη στις πλωτές κατασκευές. Τα στηθαία ασφαλείας θα εγκατασταθούν, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί οποιοσδήποτε τραυματισμός κατά τη διάρκεια μιας πτώσης.

Το OFF Hotel είναι «αγκυροβολημένο» στον Σηκουάνα.

Το ξενοδοχείο OFF άνοιξε πριν δύο εβδομάδες στην καρδιά του Παρισιού, αλλά όχι σε οποιοδήποτε σημείο.

Το ξενοδοχειο που κολυμπαει

Πάνω στην κυριολεξία στον περιβόητο Σηκουάνα δύο δίδυμα κτήρια ενωμένα μεταξύ τους με μικρές γέφυρες και χωρισμένα από μια πισίνα, ολοκληρώνουν το νέο ξενοδοχείο που εντυπωσιάζει με την πρωτότυπη αρχιτεκτονική του.

133486-303911

Τον σχεδιασμό του ξενοδοχείου ανέλαβε η ομάδα Seine Design, που ειδικεύεται σε αυτού του είδους την αρχιτεκτονική.

Οι ίδιοι λένε ότι «το ίδιο το ξενοδοχείο τέμνεται από τον ποταμό, ακριβώς όπως το Παρίσι από τον Σηκουάνα»

133486-303917

Από μακριά μοιάζει με γιγαντιαία βάρκα αλλά στο εσωτερικό του κρύβει 58 πολυτελή δωμάτια, που όλα έχουν θέα στον διάσημο ποταμό του Παρισιού.

133486-303918

Παράλληλα υπάρχουν ένα cocktail και ένα tapas bar, όπου ο καθένας μπορεί να πιει το ποτό του με θέα το φωτισμένο Παρίσι.

 

Πηγή: profilnet.gr

Κέντρο Λάχτα, Αγία Πετρούπολη

petroupoli-1

Αυτός ο ουρανοξύστης 87 ορόφων βρίσκεται στον κόλπο της Φινλανδίας και θα στεγάσει τα γραφεία της Γκάζπρομ Νεφτ. Αναμένεται να είναι το ψηλότερο κτίριο της Ευρώπης, ξεπερνώντας ακόμα και τον ουρανοξύστη της Ρ. Ομοσπονδίας. Η συνολική έκταση των εγκαταστάσεων θα αγγίζει τα 400 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα.

 

Πύργοι του Ντουμπάι – Lagoons

dubai-1

Η ομάδα των Thompson, Ventulett, Stainback & Συνεργαστών ολοκλήρωσαν τον σχεδιασμό των Lagoons, στο Ντουμπάι (Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα) και σύντομα η αμμώδης περιοχή 5 στρεμμάτων θα γίνει ένα εντυπωσιακό συγκρότημα, συνδυάζοντας θαλάσσια σπορ, λιμάνια και επιβλητικούς ουρανοξύστες.

 

Ο πύργος Σκάλι στην Κίνα

kina-1

Στην συμβολή δύο ποταμών, στην Ζουχάι της Κίνας, θα δημιουργηθεί ο πύργος που βλέπετε, με ύψος 100 μέτρα. Είναι ελαφρώς σπειροειδής και το εξωτερικό του υα φτιαχτεί έτσι ώστε να μοιάζει με ψάρι. Το εξωτερικό είναι καλυμμένο με “λέπια” από αλουμίνιο.

 

Οι “Dancing Dragons” (οι δράκοι που χορεύουν) στη Σεούλ

seoul-1

Οι δύο ουρανοξύστες που βλέπετε στην εικόνα είναι το τελευταίο από τα 15 αρχιτεκτονικά πρότζεκτ στην περιοχή Γιονγκσάν της Σεούλ. Θα αποτελούνται από 88 και 77 ορόφους αντίστοιχα, ενώ το εξωτερικό θα θυμίζει δέρμα δράκου. Συγκεκριμένα μάλιστα, κάθε “λέπι” θα είναι και ένα παράθυρο.

 

Η ατέλειωτη πόλη, στο Λονδίνο

london-1

Ένα από τα πιο παράξενα και “φυσικά” αρχιτεκτονικά πρότζεκτ που σκοπεύουν να γίνουν στο Λονδίνο. Εμπνευσμένο από τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας, αυτό το συγκρότημα θα παρέχει μοντέρνο τρόπο ζωής, κοντά όμως στη φύση.

 

Το “ατέλειωτο” σπίτι (Infinity House) στο Σίδνευ

sidney-1

Έτσι θα είναι άραγε τα σπίτια στο μέλλον; Το συγκρότημα αυτό θα παρέχει τα πάντα, από σπίτια έως ξενοδοχεία και εστιατόρια.

 

Η “σπείρα της Ευρώπης” στις Βρυξέλλες

brukselles-1

Oι ειδικοί της ιταλικής εταιρίας MADEOFFICE σχεδίασαν αυτό το κτίριο για να κοσμεί το ο κέντρο της πόλης των Βρυξελλών. Το όνομα και ο τόπος είναι συμβολικά, αφού εκεί κοντά βρίσκονται και τα κεντρικά κτίρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρότζεκτ θέλει να αναδείξει τη σχέση και την σύνδεση των ποικίλων πολιτισμικών αξιών κάθε μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η “πόλη των ονείρων” – Ξενοδοχείο στο Μακάου της Κίνας.

makaou-kina-1

Ένα νέο, 5άστερο ξενοδοχείο 40 ορόφων στην κινεζική πόλη Μακάου που έχει σχεδιαστεί από τον κορυφαίο Ζάχα Χαντίντ.

 

Το βιονικό κτίριο “λάβα” στο Άμπου Ντάμπι

abudabii-1

Το κτίριο αυτό δεν είναι σχεδιασμένο μόνο από αρχιτέκτονες, αλλά και από βιολόγους!

 

Η βιονική πόλη, στην Σαγκάη

shanghai

Σε 15 χρόνια, θα ολοκληρωθεί μια πόλη διαφορετική από τις άλλες και θα στεγάσει 100 χιλιάδες ανθρώπους. Η μοναδική κατασκευή της, το ντιζάιν σύμφωνα με τους κανόνες της βιονικής αρχιτεκτονικής τόσο μοναδικό, ώστε να μπορεί να αντιστέκεται στη φωτιά, τις πλημμύρες, τους σεισμούς ακόμα και τους τυφώνες. Μια Κιβωτός του Νώε δηλαδή.

 

 

Η Ταϊλάνδη καλωσόρισε τις προηγούμενες ημέρες μια ενδιαφέρουσα πολύ μοντέρνα προσθήκη στην πρωτεύουσα της, τον ουρανοξύστη MahaNakhon ή Pixel Tower.

thailansd4

Είναι το υψηλότερο κτήριο της πόλης, με ύψος 314 μέτρων και στεγάζει πολυτελές ξενοδοχείο, εστιατόρια, κατοικίες και καταστήματα. Το κτίριο εγκαινιάστηκε επισήμως στις 29 Αυγούστου με ένα εντυπωσιακό σόου.

«Όταν το κοιτάς, κάποιες φορές μοιάζει ημιτελές, ανολοκλήρωτο», είχε πει σε συνέντευξή του ο αρχιτέκτονάς του, ο Γερμανός Ole Scheeren. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ταϊλανδός πελάτης του ήθελε ένα κτήριο που θα ξεχώριζε στην πόλη, ειδικά με φόντο άλλα παράξενα κτήρια της Μπανγκόκ, όπως το κτήριο- ελέφαντας και το κτήριο- ρομπότ.

thailansd3

Στόχος του Scheeren ήταν ο πύργος να είναι ευνοεί την οπτική σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους που ζουν εκεί και την πολύβουη πόλη γύρω του. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Daily Mail, φαίνεται πως η λειτουργία του είναι στο όριο της εργατικής νομοθεσίας της Ταϊλάνδης που προβλέπει πως σε τέτοιες κατασκευές 39 θέσεις εργασίας πρέπει να δίνονται σε Ταϊλανδούς, μεταξύ αυτών η θέση του αρχιτέκτονα και του πολιτικού μηχανικού.

thailansd7

Τα παράξενα κτήρια ρομπότ και ελέφαντας φέρουν την υπογραφή του Ταϊλανδού αρχιτέκτονα Sumet Jumsai.

 

Πηγή: www.profilnet.gr