Το αλουμίνιο ή αργίλιο είναι χημικό στοιχείο που είναι το πιο άφθονο μέταλλο στο φλοιό της γης και το τρίτο πιο άφθονο χημικό στοιχείο στον πλανήτη μας. Η κύρια πηγή για την βιομηχανική παράγωγη είναι ο βωξίτης.
Το αλουμίνιο ανακαλύφθηκε ως στοιχείο το 1808, το 1886 ήρθε η μεγάλη επανάσταση παράγωγης αλουμινιου όπου εφευρέθηκε η μέθοδος “Hall-Heroult”. Σε αυτή την μέθοδο μείγμα κρυόλιθου (φθοριούχου άλας νατρίου και του αργίλιου),αργίλιου και οξείδιο το αργίλιο (αλουμίνα) ηλεκτρολυεται με συνεχές ρεύμα.
Το τηγμενο αργίλιο συγκεντρώνεται στο βυθό του ηλεκτροστατικού λουτρού. Όλο το αλουμίνιο που παράγεται στον κόσμο παράγεται με αυτήν την μέθοδο.
Το 1889 ξεκίνησε ο καθαρισμός του βωξίτη για την παρασκευή αλουμίνας με την χρήση καυστικού νατρίου.Έτσι άνοιξε ο δρόμος για την παράγωγη αλουμινιου.
Απο το 1900 ξεκίνησε ραγδαία η εξέλιξη του.
Από το 1960 ιδρύθηκε η Πρώτη Ελληνική εταιρεία Πρωτόχυτου Αλουμινίου. Η Ελλάδα κατέχει σημαντική θέση Παγκοσμίως καθώς και είναι μια απο τις σημαντικότερες βιοξιτοπαραγωγικες χώρες.
Η εξόρυξη του βωξίτη στον χώρο μας γίνεται κατά 65% με υπόγιες και 35% με υπαίθριες εκμεταλλεύσεις. Η Ελλάδα στην Ευρώπη κατέχει την πρώτη θέση σε κοιτάσματα βωξίτη.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

Οι ιδιότητες που έχει το αλουμίνιο είναι πολύ μεγάλες :

  • Για την βιομηχανία είναι το χαμηλό του ειδικό βάρος, η υψηλή αντοχή του σε μηχανικές καταπονήσεις και η μεγάλη αντοχή του στην διάβρωση. Ποιοτικά οφείλεται στο φαινόμενο της αστικοποίησης.
    Το καθαρό αλουμίνιο είναι αρκετά μαλακό με την προσθήκη σιδήρου – χαλκού και άλλων κραματικων στοιχείων βελτιώνονται οι μηχανικές του ιδιότητες και έτσι γίνεται σκληρό.
    Το αλουμίνιο παρουσιάζει πολύ καλή θερμική και ηλεκτρική αγωγιμότητα, είναι πολύ κάλος αγωγός του ηλεκτρισμού, δεν μαγνητίζεται αλλά ούτε και καίγεται.
    Οι ιδιότητες του θεωρούνται πολύ ουσιώδης για ειδικές εφαρμογές όπως για κατασκευές θαλάσσης.
    Δεν είναι τοξικό
    έχει υψηλή αντανακλαστικοτητα
    Έχει πόλη καλή θερμική αγωγιμότητα
    Δεν σκουριάζει

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΦΩΤΙΑ

Το αλουμίνιο χαρακτηρίζεται σαν μη αναφλεξιμο υλικό. Κατατάσσεται  σε υψηλή βαθμολογία στην κλίμακα αντοχής διάδοσης της φωτιάς.
Τα κράματα αλουμινιου έχουν σημείο τήξεως μεταξύ 600-660 Βαθμούς Κελσιου. Οταν το αλουμίνιο βρεθεί σε περιβάλλον φωτιάς που διαρκεί, τότε εφόσον η θερμοκρασία μετάλλου ξεπεράσει το σημείο τήξεως, το αλουμίνιο θα αρχίσει να λιώνει και όχι να καίγεται.
Η θερμική αγωγιμότητα του αλουμινιου είναι περίπου 4 φόρες μεγαλύτερης εκείνης του σιδήρου ενώ η ειδική του θερμότητα διπλάσια της αντοχής του σιδήρου.

ΧΡΗΣΗ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

Η χρήση προϊόντων αλουμινιου έχει σημαντική οικολογική επίπτωση λόγω της μεγάλης εξοικονόμησης ενεργείας που επιτυγχάνεται, το γεγονός οτι τα κουφώματα αλουμινιου σε συνδυασμό με την χρίση κατάλληλων υαλοπινάκων έχουν μεγάλη συμβολή στην εξοικονόμηση ενεργείας στα κτήρια.
Το αλουμίνιο θεωρείται πολύτιμο υλικό για τις κατασκευές μοντέρνων κτηρίων, διότι δίνει λύσεις σε δύσκολα αρχιτεκτονικά κατασκευαστικά και αισθητικά προβλήματα, άλλα και σε ανακαινίσεις η συντηρήσεις παλαιών κτηρίων με ιστορική κι αρχιτεκτονική άξια. Επίσης εχει εξαιρετικη αντοχη στις καιρικες συνθηκες ιδιατερα στο καιρικο κλιμα της Ελλαδας που η ηλιοφάνεια ειναι μεγάλη και η θερμοκρασία υψηλή. Οποιοδήποτε άλλο κούφωμα θα αποδεικνυόταν ευπαθές.
Το αλουμίνιο στην φυσική του μορφή καλύπτεται από λεπτό στρώμα οξειδίου, το οποίο προσφέρει αντοχή στην διάβρωση.