Ενεργειακά ή Μη Ενεργειακά κουφώματα

Υπάρχουν δυο κατηγορίες κουφωμάτων αλουμινίου

⇒Απλά κουφώματα και

⇒Θερμομονωτικά – ενεργειακά κουφώματα

Απλά Κουφώματα

Απλά ή κρύα κουφώματα λέγονται εκείνα που το προφίλ των κουφωμάτων είναι χωρίς θερμοδιακοπή. Όλο το προφίλ αποτελείτε από αλουμίνιο. Επειδή το αλουμίνιο ως μέταλλο είναι καλός αγωγός της θερμότητας επιτρέπει την μεταφορά θερμοκρασίας από το εσωτερικό του σπιτιού προς το περιβάλλον και αντίστροφα με αποτέλεσμα να υπάρχουν θερμικές απώλειες δαπανώντας έτσι αρκετά χρήματα για την θέρμανση το χειμώνα και τον δροσισμό του σπιτιού το καλοκαίρι. Το απλό κούφωμα με την διαφορά θερμοκρασίας που υπάρχει ανάμεσα στο εσωτερικό με το εξωτερικό περιβάλλον δημιουργεί υδρατμούς και υγρασία. Αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και οι υδρατμοί που υγροποιούνται σχηματίζουν μεγάλες ποσότητες νερού που τρέχουν πάνω στο κούφωμα και ταυτόχρονα στους τοίχους δημιουργώντας μούχλα και μύκητες. Για τους παραπάνω λογούς πολλοί αποφεύγουν τις κρύες σειρές κουφωμάτων και έχουν στραφεί στα ενεργειακά θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα.

  Ενεργειακά θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα

Ενεργειακά χαρακτηρίζονται τα κουφώματα που προσφέρουν χαμηλή θερμική αγωγιμότητα. Το αλουμίνιο ως μέταλλο έχει υψηλή θερμική αγωγιμότητα. Για να μπορέσει να έχει χαμηλή θερμική αγωγιμότητα έπρεπε να γίνει παρεμβολή μεταξύ της εσωτερικής από την εξωτερική επιφάνεια του μετάλλου με ένα υλικό το πολυαμίδιο το οποίο εμποδίζει την διάφορα θερμοκρασίας της εξωτερικής επιφάνειας με την εσωτερική του μετάλλου. Το πολυαμίδιο σε αντίθεση με το αλουμίνιο είναι κακός αγωγός της θερμοκρασίας με αποτέλεσμα να μειώνει δραστικά την θερμική διαπερατότητα του κουφώματος , δηλαδή κάνει την δουλειά – διακοπής – θερμοκρασίας από μέσα προς τα έξω και αντίστροφα.

Ένα κούφωμα αλουμινίου για να έχει υψηλή ενεργειακή κατηγορία εκτός από το προφίλ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι υαλοπίνακες που θα χρησιμοποιηθούν, οι οποίοι πρέπει να είναι διπλοί με ανάλογο διάκενο στην μέση και το εξωτερικό τζάμι να είναι ενεργειακό χαμηλής εκπομπής.

  • Κουφώματα με συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας μεγαλύτερη του 3,5 θεωρούνται άπλα
  • Μεταξύ 2-3,5 θεωρούνται ενεργειακά ενώ μικρότερα από το 2 θεωρούνται ενεργειακά υψηλών αποδόσεων.

Τα τελευταία χρονιά βάση των ενεργειακών αναβαθμίσεων και των ευρωπαϊκών προτύπων τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα με ενεργειακούς υαλοπίνακες παίρνουν την πρώτη θέση στα κτήρια.

Γι’ αυτό και οι εταιρείες διέλασης αλουμινίου δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο χαμηλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας.

Τα οφέλη που δίνουν τα θερμομονωτικά κουφώματα :

  • Μεγάλη εξοικονόμηση ενεργείας
  • Μείωση χρημάτων από την κατανάλωση ρεύματος χειμώνα – καλοκαίρι
  • Εμποδίζει την υγροποίηση των υδρατμών.