Δείτε πώς είναι τα πρώτα σπίτια φτιαγμένα με τρισδιάστατη εκτύπωση
Οι καιροί αλλάζουν – και, δυστυχώς, όχι προς το καλύτερο. Με πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την υφήλιο να στερούνται επαρκούς στέγασης και το UN-Habitat-το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη- να εκτιμά ότι έως το 2030, 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ή το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχουν ανάγκη πρόσβασης σε προσιτές οικιστικές λύσεις, πλέον ίσως να πρέπει να στραφούμε σε άλλες λύσεις, πιο ανέξοδες.
Μια εξ αυτών είναι η κατασκευή σπιτιών με τρισδιάστατη εκτύπωση, μια επιλογή που μπορεί να προσφέρει στους ανθρώπους ένα βαθμό ανεξαρτησίας και ελευθερίας στο να κατασκευάζουν τις οικίες τους χωρίς να εξαρτώνται από την βιομηχανία κατασκευής σπιτιών.
Κάπως έτσι, τα τελευταία χρόνια, ξεπηδάνε (αρχής γενομένης από την Ευρώπη) όλο και περισσότερα σπίτια που έχουν δημιουργηθεί με τρισδιάστατη εκτύπωση η οποία εγγυάται λιγότερο χρόνο και χαμηλότερο κόστος κατασκευής.
Πλέον, το στεγαστικό αυτό trend έφτασε μέχρι τις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στο Οστιν του Τέξας, εκεί όπου μια σειρά από τρισδιάστατες εκτυπωμένες κατοικίες δύο έως τεσσάρων υπνοδωματίων θα είναι έτοιμες εντός του 2021.
Κατοικίες διαθέσιμες προς πώληση
Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, οι κατοικίες που ονομάζονται East 17th Street Residences είναι πλέον διαθέσιμες προς πώληση με την κατασκευαστική εταιρεία ICON να ισχυρίζεται ότι «είναι τα πρώτα σπίτια φτιαγμένα με 3D εκτύπωση προς πώληση στις ΗΠΑ και είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους ενοίκους.
Οι τέσσερις κατοικίες έχουν κάποιες πολύ ευδιάκριτες καινοτομίες. Λόγου χάρη, οι τοίχοι των σπιτιών κατασκευάστηκαν με ένα σύστημα ονόματι Vulcan, το οποίο χρησιμοποιεί ρομποτικό εξοπλισμό για να στρώσει το τσιμέντο πάνω σε γραμμωτές επιφάνειες. Μια διαδικασία που, όπως σημειώνει η ίδια η εταιρεία, «δημιουργεί ένα ισχυρότερο δομικό υλικό σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τεχνικές και κάνει τα σπίτια πιο ανθεκτικά σε ακραίες καιρικές συνθήκες».
Η ICON κάνει λόγο για «εξαιρετικά ανθεκτικά σπίτια που μπορούν να αντέχουν στη φωτιά, τις πλημμύρες, τον άνεμο και άλλες φυσικές καταστροφές καλύτερα από τα συμβατικά χτισμένα σπίτια».
Στο μεταίχμιο της οικιστικής καινοτομίας
Η εταιρεία έχει παραδώσει ήδη δύο σπίτια δύο υπνοδωματίων και δύο σπίτια τεσσάρων υπνοδωματίων, τα οποία ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Μάρτιο. Όσο για τον χρόνο που απαιτήθηκε για την κατασκευή τους; Από εκεί που ένα συμβατικό σπίτι θέλει, το ελάχιστο, ένα με ενάμιση μήνα σκληρής δουλειάς προκειμένου να κατασκευαστεί, οι συγκεκριμένες οικίες χρειάστηκαν μόλις πέντε έως επτά ημέρες για να εκτυπωθούν σε 3D μορφή.
Οι εσωτερικοί χώροι των σπιτιών σχεδιάστηκαν από την φημισμένη αμερικανίδα αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων Κλέρ Ζίνεκερ, η οποία χρησιμοποίησε φυσικά δομικά υλικά όπως ξύλο, μέταλλο και σκυρόδεμα, ενώ όλος ο οικιακός εξοπλισμός, από τα πόμολα μέχρι τα κάγκελα, είναι εξολοκλήρου από φυσικά υλικά.
Στους χώρους κυριαρχούν τα ουδέτερα χρώματα, με τις οικίες να διαθέτουν επίσης ξύλινα ντουλάπια, πλεκτά χαλιά, διπλά τζάμια, θερμοσίφωνες χωρίς δεξαμενή και συστήματα εναλλασσόμενου ρεύματος που βοηθούν στην όσο το δυνατόν καλύτερη ενεργειακή απόδοση.
Όπως σημειώνει η εταιρεία, τα σπίτια των δύο υπνοδωματίων είναι ήδη κλεισμένα, αλλά τα δύο σπίτια των τεσσάρων υπνοδωματίων είναι ακόμα διαθέσιμα προς πώληση.
Και η ICON δεν σταματάει εδώ: στα άμεσα σχέδιά της είναι να επεκτείνει την συγκεκριμένη τεχνολογία τόσο για την κατασκευή κατοικιών στον πλανήτη Άρη, σε συνεργασία με την NASA, όσο και για την κατασκευή προσιτών οικιών για φτωχούς πληθυσμούς της Λατινικής Αμερικής διαμέσου του φιλανθρωπικού πρότζεκτ Fuseproject.
Τον περασμένο Μάιο, ένα ζευγάρι από την Ολλανδία μετακόμισε στο πρώτο στην Ευρώπη σπίτι που κατασκευάστηκε πλήρως από 3D εκτυπωτή. Ο λόγος για ένα ζευγάρι συνταξιούχων ιδιωτικών υπαλλήλων από το Άμστερνταμ, τον 67χρονο Χάρι Ντέκερς και την 70χρονη Ελίζ Λουτζ. Οι δύο τους έλαβαν το ψηφιακό τους κλειδί, μια εφαρμογή που τους επιτρέπει να ανοίξουν την πόρτα του πρωτότυπου bungalow 97 τ.μ. που διαθέτει δύο υπνοδωμάτια και εκτυπώθηκε σε ένα κοντινό εργοστάσιο.
«Είναι όμορφο», λέει η Ελίζ. «Σου δίνει την αίσθηση ενός καταφυγίου, νιώθεις ασφαλής», προσθέτει ο σύζυγός της, επισημαίνοντας ότι θα το νοικιάσουν για ένα εξάμηνο, έναντι 800 ευρώ μηνιαίως.
Το σπίτι, όπως ανέφερε ο Guardian στο δημοσίευμά του, αποτελείται από 24 στοιχεία από σκυρόδεμα, τα οποία εκτυπώνονται από μια μηχανή που ψεκάζει το ένα στρώμα σκυροδέματος πάνω στο άλλο προτού προστεθούν οι τελευταίες πινελιές, συμπεριλαμβανομένης μιας οροφής. Τα στρώματα, όπως και στην περίπτωση των σπιτιών στο Όστιν, προσδίδουν μια ραβδωτή υφή στους τοίχους του σπιτιού τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.
Το σπίτι αυτό «είναι το πρώτο που ενέκριναν οι τοπικές Αρχές, αλλά και το πρώτο που κατοικείται από άτομα, που πληρώνουν για να ζήσουν σ’ αυτό», δήλωσε ο Μπας Χούισμανς, διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής εταιρείας Weber Benelux.
«Συνολικά χρειαστήκαμε 120 ώρες για να το εκτυπώσουμε, αλλά αν δεν κάναμε διαλείμματα η διαδικασία θα έπαιρνε μόλις πέντε ημέρες, αφού ο 3D εκτυπωτής δεν χρειάζεται να σταματήσει για να ξεκουραστεί, να φάει ή να κοιμηθεί», πρόσθεσε.
Πηγή: newsbeast.gr
#ΗΠΑ #Τέξας #3D_printer #ICON #κτίρια # σπίτια #Αρχιτεκτονική_και_Δόμηση